Puigdemont solemnitzarà demà l’anunci de la data del referèndum

El president de la Generalitat activarà la via unilateral malgrat les advertències judicials que ha anat rebent en els últims mesos perquè no tiri endavant la consulta 

08 junio 2017 09:01 | Actualizado a 24 noviembre 2017 19:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president català, Carles Puigdemont, revelarà demà divendres al matí la data i la pregunta del referèndum sobre la independència de Catalunya que preveu convocar per després de l’estiu, en un acte solemne amb els membres del Govern i de les forces independentistes al Parlament.

Després de la negativa del Govern de Mariano Rajoy a negociar els termes d’un referèndum a Catalunya, Puigdemont activarà ja aquesta setmana la via unilateral, malgrat les advertències judicials que ha anat rebent en els últims mesos perquè no tiri endavant la consulta independentista.

El Palau de la Generalitat serà l’escenari en el qual Puigdemont, al costat del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, anunciarà la data i la pregunta del referèndum, en un acte al qual estan convocats no només la resta de membres de l’executiu català sinó també els diputats de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP.

Puigdemont i Junqueras anunciaran la data  i la pregunta del referèndum al Palau de la Generalitat

Amb la presència dels diputats de la majoria independentista al Parlament, Puigdemont i Junqueras pretenen visualitzar que l’organització del referèndum incumbeix no només el Govern sinó també la cambra catalana, que sense anar més lluny serà la que aprovi, possiblement a final d’agost, la llei que el president català espera que doni cobertura legal al seu decret de convocatòria.

Aquesta via unilateral cap al referèndum, sense comptar amb l’aval de l’Estat, és vista amb recel pels comuns, que en la cimera del Pacte Nacional pel Referèndum van marcar distàncies amb l’estratègia que preveu seguir a partir d’ara el Govern, una vegada constatada la impossibilitat d’arribar a un acord amb l’Executiu de Mariano Rajoy, que va convidar Puigdemont a plantejar el seu full de ruta al Congrés.

Fa ja setmanes que en cercles sobiranistes s’estudien l’1 i el 8 d’octubre com a dates més probables per al referèndum, mentre que, quant a la pregunta, Puigdemont ha buscat fórmules que permetin conjugar el concepte d’«Estat independent», suggerit pel PDeCAT, amb el de «república», preferit per ERC i la CUP, i una manera de fer-les compatibles seria, segons fonts consultades: «Vol que Catalunya esdevingui un Estat independent en forma de república?». De fet, la CUP ja va repartir paperetes amb una proposta de pregunta: «Vol que Catalunya es converteixi en una república independent?».

S'han estat buscant fòrmules per conjugar els conceptes d'"Estat independent" amb el de "república"

Les dues empreses que aspiren a proveir urnes a la Generalitat per a un eventual referèndum, Plastic Express i la UTE d’Espai World i Subministraments Integrals Futbida, van superar ahir un nou tràmit, el de l’oferta econòmica, i encaren la recta final per poder ser homologades. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va opinar ahir que el Govern està «cada dia més sol» en la seva «obsessió» per repetir la consulta sobiranista del 9N del 2014 i el va instar a «posar les urnes de veritat» en unes eleccions autonòmiques.

Des de Brussel·les, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va qualificar de «crònica d’una mort anunciada» la cimera del Pacte Nacional pel Referèndum, que «no té sentit», ja que Puigdemont pretén impulsar un referèndum «sí o sí» i no de forma acordada amb l’Estat.

Comentarios
Multimedia Diari