Restituir el Govern a contracorrent

Cap tarragoní entra, de moment, a les primeres travesses per formar part del nou executiu de la Generalitat

28 febrero 2018 10:55 | Actualizado a 23 mayo 2018 10:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les negociacions entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana ja estan a l’esprint final. Després de més de dos llargs mesos de converses, nervis i tensions, a la foto finish prèvia a la firma de l’acord ja comencen a sortir els primers noms per formar part del nou executiu, sorgit de les eleccions del passat 21 de desembre i que, com a primer objectiu, tindrà el de recuperar les institucions, legitimar el paper de Carles Puigdemont a Bèlgica i deixar enrere l’article 155 de la Constitució.

Cal destacar que, entre els primers ‘consellerables’ que han transcendit, no n’hi ha cap de Tarragona, malgrat que tothom coincideix en assenyalar que l’alcalde de Valls, Albert Batet, té números.   

El principal objectiu que s’han plantejat JxCat i ERC és la restitució de l’anterior Govern, que va ser cessat el passat 27 d’octubre per part de Mariano Rajoy (PP). Malgrat això, el cert és que la situació legal en què es troben els exconsellers farà que siguin només tres els representants polítics que segueixin dels que van estar a l’equip de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.

Així, dos seran de JxCat (Jordi Turull, a Presidència; i Josep Rull, a Territori), mentre que Raül Romeva serà l’únic conseller d’ERC que seguirà, si bé no és segur que ho faci a la Conselleria d’Afers Exteriors, ja que té el passaport retirat. 

Jordi Sànchez, president?
Segons ha transcendit, el nou Consell Executiu estarà format per 14 integrants, set dels quals seran de cada partit. De moment, el primer nom que tothom dóna per fet com a segur és el de Jordi Sànchez com a pla B de Carles Puigdemont. Malgrat estar a la presó de Soto del Real, l’expresident de l’ANC i número dos de Junts per Catalunya sembla el candidat de consens per aspirar a la presidència. 

Així mateix, per part de la Llista del president, a part de Rull i Turull, també sembla clar que Elsa Artadi liderarà l’àrea d’Empresa. La mà dreta de Puigdemont ja va portar la campanya electoral del 21-D i durant els darrers anys ja ha exercit com un alt càrrec de la Generalitat. Així mateix, Laura Borràs sembla que comandarà Cultura, mentre que per a Governació sonen l’expresident de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona. 

Aragonès, home fort d’ERC
Per part d’Esquerra, el número dos de la Conselleria de Salut, David Elvira, pren força com a relleu de Toni Comín, mentre que la diputada al Congrés Esther Capella apunta a Justícia, en substitució de Carles Mundó

El fins ara secretari d’Economia, Pere Aragonès, serà el relleu d’Oriol Junqueras com a conseller d’Economia. Aragonès va ser el número dos de Junqueras, juntament amb l’ebrenc Lluís Salvadó. El tarragoní Sergi de los Rios, que va ser diputat entre els anys 2003 i 2012, va treballar al costat d’Aragonès. «Vam coincidir, sobretot, al primer mandat d’Artur Mas.

Llavors no donàvem suport al Govern, però va servir per trencar el gel» recorda l’expolític republicà, el qual creu que l’opció d’Aragonès «és una gran opció». «Està molt preparat, ja que la seva formació està molt orientada al sector públic i, a més, compta amb experiència tant en el món municipal com a regidor de Pineda de Mar com al Parlament». 

Comentarios
Multimedia Diari