Romeva avança que hi haurà una comissió internacional per validar el referèndum

El conseller d'Exteriors admet que el registre de catalans a l'estranger ajudarà a facilitar el vot d'aquest col·lectiu a l'1-O

15 junio 2017 11:36 | Actualizado a 15 junio 2017 16:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El conseller d'Exteriors i Transparència, Raül Romeva, ha avançat que el referèndum de l'1 d'octubre serà validat per una comissió internacional. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller no ha volgut donar detalls sobre aquesta comissió argumentant que es coneixeran quan es faci pública la llei que ha d'avalar el referèndum. De totes maneres, ha afirmat que el referèndum es farà "garantint allò que a escala internacional es considera raonable i coherent des d'un punt de vista de les normes democràtiques" i ha assegurat que el Govern està obert perquè "vingui tothom que vulgui". D'altra banda, ha admès que el registre de catalans a l'estranger que s'ha creat recentment facilitarà el vot d'aquest col·lectiu al referèndum. Segons el conseller, aquest registre voluntari és una via que té el Govern per poder garantir les peticions, les demandes i els drets dels catalans a l'exterior.

Una comissió internacional farà el seguiment del referèndum i en validarà els resultats, segons ha explicat el conseller Romeva. Sense donar gaire detalls només ha dit que la comissió estarà integrada per experts en diferents àmbits "des de juristes fins a observadors del seguiment periodístic". "Ho volem fer amb acompanyament internacional", ha conclòs el conseller.

Una comissió internacional integrada per experts en diferents àmbits farà un seguiment del referèndum

En referència al vot dels catalans a l'estranger, Romeva ha assegurat que el Govern té el compromís d'afrontar els problemes que hi ha hagut en els últims comicis amb la voluntat que es resolgui "el dret a vot que s'ha vist vulnerat". No ha especificat de quina manera es garantirà i s'ha limitat a dir que s'ha de trobar "una manera alternativa" a la de l'Estat.

De fet, ha admès que el nou registre voluntari de catalans a l'exterior és una via perquè el Govern es pugui dirigir a aquest col·lectiu i poder escoltar les seves peticions, demandes i drets. "Farem el possible perquè tothom pugui votar en les mateixes condicions que fins ara, hem de ser curosos en no posar en risc la validesa i el reconeixement de referèndum", ha afegit Romeva.

Després que Domènech hagi apostat per fer eleccions perquè hi hagi una majoria d'esquerres a Catalunya, Romeva ha replicat que "és perillós mirar cap a una altra banda en el moment actual" i ha defensat que la via de la construcció d'una república és pertinent. "És una oportunitat històrica que hem d'aprofitar", ha conclòs per després diferenciar entre la posició dels líders polítics dels comuns i el que acabaran fent els ciutadans l'1 d'octubre seguint els seus propis criteris.

Comentarios
Multimedia Diari