Sànchez demanarà la llibertat si el proposen com a president

El seu advocat afirma que «podria ser el president efectiu» i que en tot cas sol·licitaria permís penitenciari perquè pogués ser investit encara que després hagués de tornar a la presó

26 febrero 2018 09:53 | Actualizado a 26 febrero 2018 10:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A l’espera que Carles Puigdemont faci algun tipus de moviment aquesta setmana, el panorama de la investidura comença a clarificar-se.

Les forces independentistes treballes amb un doble escenari. A BrusseL·les, l’expresident Carles Puigdemont pilotaria una mena de presidència simbòlica, mentre que, a Barcelona, al Parlament s’investiria un president efectiu.

Per a aquest càrrec sonava l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, que és a la presó de Soto del Real.

El seu advocat, Jordi Pina, expressà ahir clarament que Jordi Sànchez «pot ser el president de la Generalitat efectiu». Així, assegurà ahir que demanarà la seva llibertat si és proposat com a candidat a la presidència de la Generalitat.

En declaracions a TV3, i en el supòsit que fos proposat com a candidat a president i la seva petició de llibertat denegada, Pina sol·licitaria un permís penitenciari perquè pogués assistir a la investidura, encara que després hagués de tornar a la presó i exercir com a cap del Govern de la Generalitat des de la presó.

En els últims dies, i en plenes negociacions entre Junts per Catalunya i ERC, el nom de Jordi Sànchez és un dels que s’ha estudiat per assumir la presidència de la Generalitat, a l’espera que Carles Puigdemont faci definitivament un pas al costat.

«Per descomptat que demanaré la llibertat (de Jordi Sánchez), i si no es produeix la llibertat, demanaré que el deixin anar amb un permís penitenciari per anar a ser investit i, si després ha de tornar a la presó, exercirà com a president de la Generalitat des de la presó», explicà Pina.

El lletrat, d’altra banda, criticà  les paraules del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, qui dissabte va insistir en la necessitat que es presenti com a candidat a la presidència de la Generalitat un candidat «no involucrat en assumptes judicials».

 «Quan sento aquestes afirmacions, al final, l’única cosa que em queda és pensar que el president del Govern espanyol està imposant qui vol ell que sigui el president de la Generalitat, i a mi això em sembla intolerable», manifestà. 

«Vergonyós»

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, al seu torn, considera «vergonyós» que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont «hagi fugit» de les seves responsabilitats, i apel·là al diàleg amb el nou Govern «sense condicions» prèvies, però dins de la llei i de la Constitució.

En una entrevista publicada per El Periódico en la seva edició d’ahir diumenge, Catalá recriminà a Puigdemont, i també a l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que «hagin fugit de les seves responsabilitats».

«Quan una persona que ocupa un alt càrrec institucional, com a president de la Generalitat o com a diputat, és citat per la justícia i el que fa és fugir i intentar trobar tots els tripijocs que facin difícil el seu retorn, està davant una circumstància d’escassa ètica personal. És vergonyós fugir de les teves responsabilitats en la vida», raonà el titular de Justícia. Catalá considerà «inimaginable» que Puigdemont pugui ser de nou president de la Generalitat, «no només per un tema jurídic, també per sentit comú».

El ministre apel·là al diàleg amb el nou Govern, que veu «obligatori i necessari», sense que hi hagi condicions prèvies però dins de la llei i de la Constitució: «El model autonòmic és de col·laboració», apuntà.

Respecte a la retirada de l’article 155, el ministre Catalá explicà que quan es constitueixi un Govern que «compleixi les seves obligacions estatutàries i constitucionals, deixarà d’estar en vigor» l’article 155, encara que el Govern que es formi sigui un executiu amb un perfil independentista.

«Si és un govern independentista que aplica les lleis i treballa en termes democràtics, no hi haurà problema», va dir.

Respecte a la plantada de la cúpula judicial al president del Parlament, Roger Torrent, per al·ludir als «presos polítics» en el seu discurs en un acte del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Catalá opinà que Torrent «es va equivocar profundament, perquè no era un fòrum per fer política, era un fòrum professional». 

Comentarios
Multimedia Diari