Torra defensa «un altre 1-O» per fer efectiva «la república»

Troba «complicitat» en Iglesias per avançar en espais de diàleg. El líder de Podemos planteja al president mediar per la «distensió» entre Catalunya i l’Estat i preveu visitar els polítics presos

26 junio 2018 10:12 | Actualizado a 26 junio 2018 10:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va afirmar ahir que el sobiranisme català ha de «crear un altre 1 d’octubre», és a dir, propiciar «un altre moment» que representi una «oportunitat» per «fer efectiva la república» catalana que no es va implementar la tardor passada.

Així ho va plantejar durant la presentació del seu últim llibre, ‘El quadern suís’ (Edicions Proa), que va tenir lloc a la Llibreria Calders de Barcelona i que va comptar amb la presència de la consellera de Cultura, Laura Borràs.

«Ja estem en el procés d’autocrítica, de saber què vam fer bé i què no vam fer bé, per veure com crear aquell moment i aquella oportunitat», va continuar.

El president de la Generalitat va considerar que s’han «fet coses molt bones» a Catalunya: «Vam fer un referèndum d’autodeterminació, hem estat capaços de declarar políticament la independència, però en canvi no hem fet efectiva la república que ens vam prometre i que es va votar», va dir. Per entendre què va fallar, el president català va urgir als qui van viure l’1 d’octubre i el 27 de setembre a escriure les seves memòries.

Hores abans s’havia reunit amb el líder de Podemos. Pablo Iglesias va plantejar a Torra mediar per contribuir a la «distensió» entre Catalunya i l’Estat sobre la base d’un diàleg «sense condicions», i va avançar que preveu visitar els sobiranistes a la presó, després de demanar el seu acostament.

Torra i Iglesias es van reunir al Palau de la Generalitat durant prop d’hora i mitja per analitzar la situació de Catalunya i el nou escenari polític a Espanya amb el Govern del PSOE, que obre la porta al diàleg entre els dos executius. «Cal acabar amb l’excepcionalitat, amb les presons i amb la judicialització de la política», va reivindicar Iglesias.

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, va destacar que Torra havia trobat «complicitat» amb Pablo Iglesias en el referèndum i en la situació dels polítics presos que poden permetre avançar en «espais de diàleg». Va ser una trobada en què hi va haver «molts punts en comú per seguir treballant i avançant», va resumir Artadi.

Comentarios
Multimedia Diari