Torra demana a l’Estat un diàleg «creïble, sincer i valent»

El president anuncia que en la primera reunió del Govern es començaran a fer efectives les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional en anteriors legislatures

31 diciembre 2018 07:01 | Actualizado a 31 diciembre 2018 07:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat, Quim Torra, apel·là ahir a la «unitat dels demòcrates» per aconseguir el 2019 «el mandat democràtic de llibertat», i demanà al Govern espanyol «voluntat d’encarar un diàleg creïble, sincer i valent» que possibiliti «una solució democràtica i política». 

En el primer missatge institucional com a president amb motiu de Cap d’Any, Torra afirmà que l’any 2019 «ha de servir per realitzar el mandat democràtic de llibertat, per a revoltar-se davant de la injustícia i per fer caure els murs de l’opressió». 

També anuncià que, en la primera reunió del Govern català el 2019, es posarà en marxa la tramitació legislativa per donar efectivitat a les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional (TC) en anteriors legislatures. 

Assenyalà que el 2019 ha de servir per fer realitat el mandat democràtic que demana el 80% de la societat catalana, «capaç de teixir grans consensos socials: primer, que som i ens sentim republicans; segon, que no acceptem la repressió penal per resoldre qüestions polítiques i democràtiques, i tercer, que volem exercir el nostre dret a l’auto-determinació».
La unitat esmentada, afegí, «també ha de servir per aïllar i denunciar l’extrema dreta i el feixisme» com fan «totes les democràcies europees».

Determinació de l’1-O
Quim Torra explicà que el Govern no deixarà «d’insistir en el diàleg, la negociació i la necessària mediació internacional» per resoldre el conflicte català. «Cal que l’Estat tingui voluntat d’encarar un diàleg creïble, sincer i valent» que possibiliti «una solució democràtica i política», reclamà el president, que preveu que el 2019 sigui un any «de desafiaments majúsculs», però també d’oportunitats «per posar a prova la confiança, la solidaritat i la fraternitat que ens tenim a nosaltres mateixos».

El president es mostrà confiat que «el poble de Catalunya sabrà encarar un any que serà decisiu per a tothom, perquè sabem com fer-ho, amb la determinació de l’1-O i la força col·lectiva de dignitat del 3-O». 

Matisà que aquesta determinació ha d’anar acompanyada «de les banderes que sempre ens han representat: democràcia, justícia i no violència», i, davant l’imminent inici del judici als líders independentistes, Torra insistí en la seva innocència i demanà a la ciutadania «redoblar temps i esforços per prendre de nou la iniciativa». «Només la llibertat col·lectiva serà la font de la seva llibertat personal», apuntà, abans de demanar a les forces sobiranistes «deixar enrere les desconfiances, les diferències» i permetre que «la generositat torni a ser el vehicle de la nostra expressió col·lectiva». 

En fer balanç de l’any 2018, es referí a «les bones dades econòmiques», i defensà la necessitat de «fer un país millor, que no exclogui ningú, que faci del dret a l’habitatge, a l’educació, a la salut, al treball, a la igualtat d’oportunitats, a la sostenibilitat i al medi ambient, la raó de ser de cada decisió política». «El motor de canvi republicà de la nostra societat són els drets socials de tots», subratllà Torra, que finalitzà el seu missatge proclamant que «els catalans serem allò que vulguem ser, però el futur l’hem de construir des d’avui», per la qual cosa «estiguem preparats per a l’any de la llibertat, que ja s’acosta».

Comentarios
Multimedia Diari