Torrent insta a formar 'front unitari' per defensar drets fonamentals

Ha llançat aquesta proposta a l'auditori del Parlament, després d'acabar el debat i davant un fòrum exclusivament sobiranista

24 marzo 2018 13:44 | Actualizado a 24 marzo 2018 13:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president del Parlament, Roger Torrent, ha instat avui els partits a formar un "front unitari" per defensar "la democràcia i els drets fonamentals", davant el que considera una "involució democràtica sense precedents" i una Cambra catalana que es veu "assetjada pels tribunals".

Torrent ha llançat aquesta proposta a l'auditori del Parlament, després d'acabar el debat que s'ha produït en el ple de la Cambra i davant un fòrum exclusivament sobiranista, després de no poder-se celebrar la segona votació de la investidura de Jordi Turull en estar empresonat per ordre del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Un acte al qual han assistit els diputats de JxCat, ERC, CUP i Catalunya En Comú Podem, a més de familiars dels presos sobiranistes, que han estat rebuts amb un aplaudiment. No hi han assistit Cs, PSC ni PPC.

Torrent ha dit que el que va passar ahir al TS és un "atac al cor de la democràcia" i és "un pas més dolorosament contundent i definitiu en la marc de la repressió política i la vulneració de dret fonamentals dels ciutadans d'aquest país", per la qual cosa ha instat els partits a crear un "front unitari".

"No pararem, no deixarem de treballar fins que sigueu lliures amb les vostres famílies, us volem a casa i ho aconseguirem, no tingueu cap dubte", ha dit als familiars dels presos presents, com la dona de Jordi Cuixart (Òmnium), que portava el seu fill de mesos.

Després d'emfatitzar que Catalunya té "un Parlament assetjat pels tribunals" al qual no se li "permet" escollir un president de la Generalitat, Torrent ha dit "prou" i ha denunciat que "han suspès la democràcia", cosa que ha incidit que només es pot recuperar "des de la fermesa".

Drets fonamentals

En aquest context, ha instat "a formar des d'ara mateix un front unitari en defensa de la democràcia i els drets fonamentals", en un intent d'unir JxCat, ERC, CUP i Catalunya En Comú Podem, després que aquests dos últims grups no donessin suport a Jordi Turull en la investidura fallida de dijous passat.

En la seva al·locució, Torrent ha remarcat que "l'escalada de vulneracions de drets fonamentals perpetrats des de les institucions de l'Estat va fer ahir un nou salt inacceptable per a tots els demòcrates", ja que "criminalitzar idees polítiques legítimes i considerar accions polítiques pròpies d'una democràcia com a fets delictius, no és justícia, és repressió".

I "empresonar persones per les seves idees polítiques i denegar la llibertat a qui no renuncia als seus ideals legítims, és acabar amb la llibertat ideològica", ha afegit el president del Parlament, que ha titllat d'"injustes" les decisions preses ahir pel Suprem, davant les quals "ningú no pot mantenir-se indiferent".

Torrent ha considerat que "ignorant la separació de poders i atacant els drets polítics dels successius candidats" no només "ens han obligat a suspendre un ple o una investidura, han suspès la democràcia".

Segons el president del Parlament, "la sensació d'indefensió i d'injustícia és molt gran", però "la resposta, ara més que mai, ha de ser cívica, pacífica, democràtica, massiva i política".

El discurs ha acabat amb els assistents entonant Els Segadors, cosa que també han fet des de l'escenari tant Torrent com l'expresident català Artur Mas, els expresidents de la Cambra catalana Joan Rigol, Núria de Gispert i Ernest Benach, i els representants dels grups de JxCat, ERC, Comuns i CUP (Elsa Artadi, Sergi Sabrià, Xavier Domènech i Carles Riera, respectivament).

Durant l'acte, s'han vist imatges d'abraçades i llàgrimes entre els parlamentaris sobiranistes de JxCat i ERC després dels nous empresonaments d'ahir.

Comentarios
Multimedia Diari