Un centenar d'intel·lectuals andalusos demanen un referèndum pactat a Catalunya

Entre les personalitats signants destaca l'exjutge Baltasar Garzón, Kiko Veneno o actors com Salvador Távora, Benito Zambrano, Juan Diego i Antonio de la Torre

25 octubre 2017 17:10 | Actualizado a 25 octubre 2017 17:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un centenar d'escriptors, artistes, músics, cineastes o periodistes andalusos han signat un manifest titulat 'Andalusia pel diàleg', en què demanen un referèndum pactat per a Catalunya. Entre els intel·lectuals adherits s'hi troben els escriptors José Manuel Caballero Bonald, Luis García Montero, Ángeles Mora i Juan de Loxa, l'exjutge Baltasar Garzón i el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, els cineastes Alberto Rodríguez i Benito Zambrano, els actors Salvador Távora, Benito Zambrano, Juan Diego i Antonio de la Torre, el guionista Rafael Cobos i el músic Kiko Veneno, entre d'altres. El text aposten per una resolució de la crisi catalana per la via del diàleg i la mediació amb l'objectiu d'acordar un referèndum amb garanties democràtiques. Així mateix, proposen obrir un procés constituent en el qual, "sense precipitacions i sense pors", es pugui debatre el model d'Estat.

En el text, recullen que el procés català és l'expressió "més crua" de la realitat subjacent, que posa en crisi el model territorial i reclamen la necessitat d'obrir un procés constituent o nou pacte constitucional. 

Per això, fan una crida al diàleg i a la resolució democràtica del conflicte i entenen que s'ha de fer un "pas enrere" a les veus que pretenen conduir una crisi subjacent cap a una sortida repressiva i recentralitzadora. Paral·lelament, creuen que és un "error" considerar que es tracta d'un "xoc de trens" que s'observa "des de l'andana".

En aquest sentit, els signants demanen no utilitzar les forces i cossos de seguretat de l'Estat en una batalla que entenen que ha de ser "política i democràtica". "No volem als nostres veïns, germans i fills, molts andalusos, sotmesos a les ordres irresponsables de comandaments polítics contra l'exercici de llibertats civils bàsiques a Catalunya", recullen i clamen contra no repetir les imatges de l'1-O

En aquest sentit, també demanen deixar de veure als responsables polítics "rere una barricada discursiva irresponsable i bel·licista amb la calculadora de vots a la mà".

Comentarios
Multimedia Diari