Un de cada cinc dels catalans està en risc de pobresa

Els ingressos familiars mitjans nets per persona augmenten per quart any a Catalunya, però ho fan amb menys intensitat que l’any anterior 

22 junio 2018 08:42 | Actualizado a 22 junio 2018 08:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un 20% de la població catalana viu en situació de risc de pobresa, i la taxa va créixer fins al 28,5% en menors de 16 anys segons les dades de l’Enquesta de condicions de vida de l’any 2017 de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que es va publicar ahir dijous en un comunicat.

La taxa de risc de pobresa es va situar en 2017 en el 20%, que va significar vuit dècimes més que la de l’any anterior, i sent la població més afectada per aquest augment la de menys de 16 anys, amb una taxa del 28,5%, 4,5 punts més que l’any anterior.

Segons el document, els ingressos mitjans nets anuals dels catalans van ser de 31.411 euros per llar i de 12.712 per persona durant l’any 2016, el que representa un 0,2% i un 0,4% més que l’any anterior.

Els ingressos familiars mitjans nets per persona van augmentar a Catalunya per quart any consecutiu, però amb menys intensitat que l’any anterior, en què van créixer un 3,1%, segons va destacar l’enquesta anual.

Respecte a la població de 16 a 64 anys, es va mantenir la taxa de risc de pobresa en el 19%, mentre que la de més de 65 anys va augmentar a mig punt per situar-se al 15,5%.

Els indicadors de nivell de privació de les llars, que recullen aspectes subjectius de condicions de vida, van donar un senyal contrari als indicadors de distribució de la renda, ja que van mostrar millores respecte a l’any anterior, i és que el nombre de persones que van manifestar arribar a final de mes amb molta dificultat representen el 7% de la població, mentre que des de 2013 aquest grup va superar el 12%.

Els ingressos mitjans de les llars catalanes es van situar en 31.411 euros el 2016, tenint en compte que el llindar de pobresa se situa en 10.097 euros per persona que viu sola a l’any.

Invertir més en infància

Save the Children, l’ONG que vetlla pels drets dels nens i nenes,  va deplorar que la pobresa infantil va augmentar un 10,6% a Catalunya segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) del dijous, i el 2017 es van registrar 385.000 nens sota el llindar de la pobresa, 37.000 més que l’any anterior.

En un comunicat, l’entitat va criticar que «tot i aquestes dades, Catalunya inverteix molt poc en infància, només el 0,8% del seu PIB, molt lluny de la mitjana europea» del 2,4%, i va afegir que l’aposta que es va fer amb lleis capdavanteres, aquesta no s’ha materialitzat en la conseqüent inversió.

Save the Children compareixerà el dimarts 10 de juliol a la Comissió d’Infància del Parlament per demanar al Govern i a les institucions catalanes que prioritzin la infància en aquesta legislatura.

Comentarios
Multimedia Diari