Una APP permet mesurar l’aïllament acústic d’edificis amb el mòbil

El centre tecnològic de Catalunya Eurecat ha creat una aplicació que permet fer controls

09 enero 2019 13:06 | Actualizado a 09 enero 2019 13:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El centre tecnològic de Catalunya Eurecat ha creat una aplicació que permet fer controls d’aïllament acústic d’edificis des del mòbil.
L’aplicació mòbil permet fer inspeccions d’aïllament acústic «de manera ràpida, fàcil i amb un baix cost sense haver de disposar d’un sonòmetre convencional, que tenen un preu molt alt i són difícils d’utilitzar per persones inexpertes», va explicar el responsable de la participació d’Eurecat en el projecte, Carles Rubio.

L’aplicació necessita un telèfon intel·ligent connectat a un micròfon extern i guia l’usuari a través de diferents pantalles amb instruccions per calcular l’índex d’aïllament acústic de l’obra o de la infraestructura acabada.

El mòbil mostra el resultat en gràfics de pressió sonora i envia les dades a una plataforma de gestió accessible des de qualsevol ordinador o tauleta, on es poden analitzar i comparar amb les especificacions de l’obra. Segons el cap de Línia d’Ultrasons d’Eurecat, Marcel Janer, l’app dota els promotors de la construcció «d’una solució per facilitar les inspeccions tècniques que s’han de dur a terme als edificis en construcció, a fi d’assegurar que compleixen les normatives europees d’aïllament acústic».

L’equip d’Eurecat ha provat el funcionament de l’aplicació per calcular l’aïllament acústic entre dues habitacions d’un edifici residencial ubicat a Montgat (Maresme).

El centre Eurecat també ha provat l’ús de drons per fer inspeccions estructurals d’obres i obtenir una reconstrucció 3D completa d’una obra, per mitjà d’una càmera convencional i dels sensors propis d’un dron.

Amb aquesta reconstrucció 3D es pot estudiar l’error en la georeferenciació de l’obra, comparant la previsió inicial amb la construcció definitiva. De la mateixa manera, a partir de la reconstrucció 3D es poden dur a terme estudis de volums comparant la previsió original de l’obra amb la construcció real, segons aquesta nova tecnologia, provada al viaducte de La Gudiña (Ourense).

Segons el responsable de Sistemes Autònoms d’Eurecat, Daniel Serrano, «el dron permet fer reconstruccions 3D d’obres en molt poc temps, just el que triga a volar al voltant de l’obra per obtenir dades en qüestió de minuts, i el que triga el software de reconstrucció 3D a processar-les i obtenir la reconstrucció, qüestió d’hores en funció de la magnitud de l’obra».

Comentarios
Multimedia Diari