Una jutge anul·la el protocol que impedeix tallar la llum a pobres

La sentència, que estima el recurs d’Endesa, entén que la norma catalana regula una competència estatal i fixa unes obligacions que les companyies no han subscrit

05 diciembre 2017 20:43 | Actualizado a 06 diciembre 2017 18:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una jutge de Barcelona ha anul·lat el protocol de la Generalitat que impedeix a les empreses tallar la llum a les persones vulnerables, sense informe previ dels serveis socials, en entendre que no està previst en cap norma ni reglament ni ha estat subscrit per les companyies. En la seva sentència, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona estima el recurs interposat per Endesa contra el protocol de pobresa energètica aprovat el 2015 per l’Agència Catalana del Consum, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis.

El protocol, que fa un any que està suspès per ordre judicial, pretenia impedir els talls de subministrament, en aplicació de la Llei de Pobresa Energètica que la Generalitat va aprovar el 2015, diversos dels preceptes de la qual van ser suspesos després pel Tribunal Constitucional.

La magistrada sosté en la seva sentència, recurrible, que la prohibició d’interrompre els subministraments no pot ser establerta per un protocol que fixa ex novo obligacions per a les empreses «no previstes en cap norma legal» i sense que, a més, aquestes companyies les hagin subscrit.

«Aquesta jutjadora no desconeix la greu situació en què es troben les persones en risc residencial», afegeix la jutge, que manté que la Generalitat i els Ajuntaments poden aprovar ajudes per a les famílies vulnerables amb risc de tall de subministrament, però no acordar mesures que afectin competències estatals. La sentència retreu la «defectuosa tècnica legislativa» amb la qual es va confeccionar el protocol de pobresa energètica, i adverteix que no es pot «redactar confusament un precepte legal» per evitar la seva impugnació a través d’un recurs d’inconstitucionalitat.

La jutge considera que el protocol, que establia sancions per a les empreses energètiques que l’incomplissin, és «un acte nul de ple dret», atès que no ha estat aprovat pel Govern de la Generalitat. Cal recordar que aquest protocol va ser objecte de polèmica arran de la mort d’una àvia el novembre del 2016 a Reus en l’incendi de casa seva, on feia servir espelmes perquè li havien tallat la llum.

Comentarios
Multimedia Diari