Unes 20.000 persones reclamen alliberar els 'presos polítics' davant del Parlament

"No és justícia, és dictadura", "vergonya d'Europa", "llibertat presos polítics", "ni un pas enrere" i "independència" són alguns dels crits que han proferit els milers de persones congregades

02 noviembre 2017 20:17 | Actualizado a 02 noviembre 2017 20:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unes 20.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquesta tarda davant el Parlament per demanar l'alliberament dels "presos polítics", després de l'entrada a la presó de bona part dels membres de l'exgovirn català.

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha decretat presó incondicional sense fiança per a l'exvicepresident català i per a set exconsellers, mentre que ha imposat una fiança de 50.000 euros a l'exconseller Santi Vila per poder eludir la presó, pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

Coneguda la notícia, nombroses persones s'han començat a congregar amb cartells de "llibertat presos polítics" i el parc de la Ciutadella, on es troba el parlament català, estava molt concorregut abans de les set del vespre, quan estava previst que comencés la manifestació.

"No és justícia, és dictadura", "vergonya d'Europa", "llibertat presos polítics", "ni un pas enrere" i "independència" són alguns dels crits que han proferit els milers de persones congregades davant el Parlament, que han entonat l'himne de Catalunya, "Els Segadors", diverses vegades.

Un dels crits més recurrents ha estat el de "vaga general", una màxima que ha defensat entre aplaudiments el diputat de la CUP Albert Botrán, que ha instat els diferents sindicats a estar "a l'altura".

Els portaveus de les entitats independentistes que han intervingut també han suggerit convocar una "aturada de país".

No obstant això, el més aplaudit de tots els qui han intervingut ha estat el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, que s'ha emportat una sonora ovació quan ha cridat a respondre unitàriament des de la pluralitat per "fer tremolar els fonaments d'un Estat antidemocràtic".
El portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha avisat que "no hi ha diàleg que valgui amb aquest Estat", que actua contra "una manera d'entendre la vida i la societat, i ha criticat que "la repressió de l'Estat sembla que no té límits".

"Només si convertim aquesta ràbia, aquesta tristesa i aquesta impotència en determinació podrem vèncer", ha sostingut el vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Agustí Alcoberro, que ha emplaçat els "demòcrates" de la resta d'Espanya i d'Europa a reaccionar front als últims successos de la política catalana.

També han pres la paraula l'exportaveu del Govern Neus Munté, que ha reclamat que totes les accions que es facin a partir d'ara estiguin "impregnades de determinació però també de civisme", una petició que també ha secundat la diputada de Junts pel Sí (JxSí) Magda Casamitjana.

Abans, l'actor Joel Joan i l'actriu Carme Sansa han llegit un manifest en el qual han denunciat l'"abús de poder" que, segons la seva opinió, s'ha exercit avui a Madrid i han reivindicat les eleccions autonòmiques del 21 de desembre per "recuperar" les institucions davant PP, Cs i PSC, que les volen "usurpar".

Comentarios
Multimedia Diari