15 anys de senderisme amb cura del medi ambient

Reportatge. El Club Esportiu Muntanyenc de Creixell vol reprendre aviat la seva activitat de caminar. La Covid-19 està sent l’obstacle més gran en aquesta travessia

19 abril 2020 08:50 | Actualizado a 19 abril 2020 10:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Si un grup de caminadors s’ha guanyat justificada fama és el Club Esportiu Muntanyenc de Creixell, entitat que justament enguany compleix el quinzè aniversari de la seva creació. No han programat cap acte extraordinari per commemorar l’efemèride, i només la pandèmia de la Covid-19 els ha privat de continuar desenvolupant la seva activitat: la de caminar.

Pocs dies abans que es decretés el confinament de la població pel coronavirus, la vicepresidenta del Club E. Muntanyenc, Esther Llorens, en companyia de la regidora de Medi Ambient de Creixell, Sílvia Farrero i del regidor de l’oposició, Jaime Serret, junts amb David Juncosa, tècnic de la fundació Onada, entitat compromesa amb les persones i el territori, plegats van fer una caminada. Van arribar-se fins a l’indret de Mas Gibert, dintre del terme municipal creixellenc, situat en un enclau devastat per el pavorós incendi ocorregut l’agost de 2016.

Esther Llorens comenta que «aquesta visita va ser com un petit treball de camp, per veure quines possibilitats hi ha de netejar i posar en ordre aquest pulmó verd, en el que s’hi troba una mina d’aigua gairebé sempre estroncada». La malesa i els pins tombats per l’incendi i les ventades és el paissatge que ha quedat. A la vista del panorama, la pretesa possibilitat d’establir una col·laboració per a tasques de desbrossament entre el Club Muntanyenc i l’Onada és bastant improbable, atesa la magnitud de l’empresa i la dificultat que hi ha per arribar fins a Mas Gibert amb vehicles i la maquinària necessària, com ara la trinxadora de ramatge. Per altra banda l’elevat cost, «és inassumible de no comptar amb l’ajut de les administracions», subratlla Llorens, per bé que no volen «perdre de vista» l’objectiu: intentar recuperar uns camins i corriols, ara instransitables.

En l’activitat ordinària, el Club Muntanyec de Creixell com a grup de senderistes organitza, en diumenge, un parell o tres de sortides mensuals. Quan a la primavera, les caminades es dirigeixen a diferents indrets del municipi «sempre intentem fer petites actuacions de manteiment de les rutes i senders» explica la vicepresidenta. Aquest és el cas d’un tram de l’antic GR 92, el camí de gran recorregut que transcorre des de la Junquera fins a les Cases d’Alcanar.

Més enllà de Creixell

El Club Esportiu Muntanyenc de Creixell es va posar a caminar el 2005 i de llavors ençà no ho ha deixat de fer mai. La seva bona dinàmica i companyonia ha fet que el progressiu creixement social hagi depassat el cercle local i entre els 130 afiliats s’hi compta gent del Baix Gaià, del Baix Penedès, de la ciutat de Tarragona i d’alguns barcelonins que tenen a Creixell la seva segona residència.

Per apuntar-se cal abonar una quota d’entrada de 30 euros i la anualitat de 22. Sovintegen les excursions de llarga distància i ocupen tot un cap de setmana, amb anades al Pirineu i a d’altres indrets, que fa que el desplaçament es realitzi amb vehicles propis i en autocar. Un cop arribats a destí els caminadors emprenen les rutes marcades, per gaudir de la natura, fomentar enriquidores relacions humanes i establir vincles d’amistat. Contràriament, als mesos més invernals, per raons òbvies, les sortides són de trajecte més curt, que no excedeixin una hora de desplaçament amb vehicle.

Lamentablement, com gairebé tothom, les circumstàncies obliguen a quedar-se a casa i els excursionistes de Creixell no són l’excepció. Malgrat tot, l’Esther Llorens espera i confia en què arribi el final de la malastrugança i del confinament. Té la il·lusió posada en poder celebrar amb tota normalitat la Caminada Popular que organitza el club, amb la col·laboració de l’Ajuntament, cada any per la festa major de Sant Jaume, al mes de juliol, i que en aquest 2020 arriba a la 16a edició.

Comentarios
Multimedia Diari