Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

‘1939: Retirada i exili’, en el Cicle de Memòria de tardor de Cambrils

Enguany el certamen divulgarà la retirada del 1939 amb exposicions, pel·lícules i llibres

REDACCIÓ

Whatsapp
El director Mario Pons rodant una escena del documental 
‘El periple, la vella llum d’Europa’. FOTO: CEDIDA

El director Mario Pons rodant una escena del documental 
‘El periple, la vella llum d’Europa’. FOTO: CEDIDA

El XIVè Cicle de memòria de tardor de Cambrils investigarà i divulgarà la retirada i exili de 1939, les seves causes i les seves conseqüències. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, la regidora de Cultura, Cinta Ballésté, el director del Museu d’Història, Gerard Martí, i el responsable de l’Arxiu Municipal, Pedro Otiña, van presentar ahir les activitats programades entre el 21 de setembre i el 21 d’octubre.

A més a més, el cicle obrirà noves línies de recerca al voltant d’aquest episodi històric i la recuperació de la memòria de les persones de Cambrils que van patir la repressió. En aquest sentit, el Museu d’Història i l’Arxiu Municipal treballen per seguir la pista de dos cambrilencs que van acabar en camps de concentració a Alemanya i per estudiar a fons les memòries inèdites de Joan Viladrich, cedides per la família Vidal-Barraquer.

La catorzena edició del cicle es dedica a la retirada i exili coincidint amb la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil, precedit a Catalunya per la cruenta batalla de l’Ebre, iniciada el 25 de juliol de 1938. Va ser el trencament de les darreres esperances de la II República de resistir. Les tropes franquistes van arribar al Camp de Tarragona ràpidament.

Baixant de Montbrió, van ocupar Cambrils el 15 de gener de 1939. Aquí s’hi havien refugiat durant tot el conflicte, prop d’un miler de persones procedents de Madrid, Andalusia, País Basc, Astúries, País Valencià, Terres de l’Ebre i l’Aragó.

Els actes previstos tenen lloc al Museu d’Història, a l’Arxiu Municipal i a la Sala d’actes del Centre Cultural.

Temas

Comentarios

Lea También