20 anys de diables infantils a Torredembarra

El Ball de Diables Infantil de Torredembarra commemora el seu 20è aniversari amb una jornada farcida d’actes pensats per a petits i grans

12 julio 2019 15:10 | Actualizado a 16 julio 2019 11:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ball de Diables de Torredembarra ha estat, des dels seus orígens, una entitat molt apreciada pels veïns torrencs.

Als anys 90 del segle XX, els grups de foc estaven en auge. Cada any sorgien colles arreu de tot Catalunya amb la intenció de recuperar i magnificar aquella cultura entorn dels balls de diables i a les bèsties de foc infernals que, malauradament, gairebé havien desaparegut arran de la dictadura.

L’any 1999 un grup de Diables de Torredembarra va decidir respondre a la demanda d’un públic molt important pels diables torrencs, els nens. Molts d’aquests diables eren pares i mares que es van trobar que l’afició i entusiasme per la cultura del foc i de la pirotècnia per part dels més petits de Torredembarra era molt gran, però per desgràcia, no existia cap format o institució que els brindés l’oportunitat de no només gaudir del foc infernal, sinó també de participar i ser protagonista de les diferents festes i celebracions de la vila, com per exemple la Festa Major. Així doncs, aquest grup de pares va decidir el Ball de Diables Infantil de Torredembarra, i sembla que no els ha anat molt malament, perquè aquest dissabte celebren el seu 20è aniversari.

El Ball de Diables Infantil de Torredembarra està format per unes 30 nenes i nens de sis a dotze anys. Tot i que sí que és cert que tots els actes del 20è aniversari han estat organitzats i ideats pels diables adults, cal destacar que els infantils han donat i donaran un cop de mà a preparar-los i realitzar-los, perquè com diu Michele Terlizzi, president de l’entitat, «volem inculcar als diables infantils el valor que al Ball tots som iguals, i que per ser dels diables infantils no vol dir que no es poden fer més coses i aportar igual que els grans».

Els actes comencen avui a les 6 de la tarda amb la presentació de la samarreta commemorativa del 20è aniversari. Aquesta samarreta ha estat dissenyada pels propis membres de la colla dels grans, ja que segons Carles Figueres, Cap de Colla del Ball de Diables Infantil de Torredembarra, «volíem que fos una samarreta creada per nosaltres mateixos, que ens la sentíssim pròpia». Els infantils encara no l’han vist i aquesta tarda, igual que tot el públic, serà la primera vegada que la veuran. «No han parat de preguntar en tota la setmana», comenta el Carles.

Seguidament, a la plaça de l’escorxador de Torredembarra, es realitzarà la Globotada. Es tracta d’una tronada, com la que podríem veure en molts pobles d’arreu, però en comptes d’elements pirotècnics el que es fa esclatar són globus amb un punxó. És un acte original i divertit que clarament està pensat pel públic infantil, i que no s’havia realitzat mai al municipi.

Tot i això, cal no oblidar que es tracta d’una colla de Diables que cremen carretilles, per això a les 21hores culminaran l’aniversari amb un correfoc, comptant també amb el Ball de Diables infantil de Tarragona i el Ball de Diables infantil de l’Arboç.

Comentarios
Multimedia Diari