Más de Costa

Aiguamarina: la lluita per la inclusió social

L’associació salouenca treballa per donar més visibilitat a les families i persones amb capacitats diferents i per integrar-les a la vida del municipi 

Carmina Marsinach

Whatsapp
El Miguel Vilchez, Ia Isabel Gorostiaga, la Sandra Gogg i l’Hugo Rodríguez de l’Associació Aiguamarina de Salou. FOTO: Alfredo González

El Miguel Vilchez, Ia Isabel Gorostiaga, la Sandra Gogg i l’Hugo Rodríguez de l’Associació Aiguamarina de Salou. FOTO: Alfredo González

Vetllar per la inclusió social. Aquest és el gran repte de l’Associació Aiguamarina Salou. L’entitat va néixer fa gairebé 10 anys amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de les persones amb capacitats diferents que viuen al municipi. Actualment està formada per unes 20 famílies que treballen incansablement per la integració social dels seus fills i per donar visibilitat a l’autisme, la paràlisi cerebral i d’altres trastorns o malalties cròniques.

Durant l’any realitzen diferents activitats. Una de les que té més èxit és la natació adaptada que l’associació organitza des del 2013 juntament amb el Club Natació Salou. Fan classes terapèutiques i també natació a nivell federat. «No és que vinguin a la classe i prou. És tota l’activitat en sí. Entrar a la piscina, saludar a la recepcionista, estar al vestuari amb la resta de companys dels cursets de natació (...) ho puntualitzo perquè amb el tema de la natació la gent creu que han d’estar en un espai separat o en una piscina on no hi hagi tanta gent. I no, amb aquesta activitat estem treballant la inclusió social», explica la presidenta de l’entitat, Sandra Gogg.

Un dels entrenadors, Hugo Rodriguez, considera que l’aigua és una gran oportunitat per aquests joves, ja que «ens iguala a tots, ells se senten més còmodes i es poden expressar diferent». Al juny es duran a terme les competicions de natació adaptada. 
Com a novetat, enguany Aiguamarina va organitzar el passat 6 d’abril una ‘Festa per a tothom’, una celebració que tenia com a objectiu prendre consciència sobre l’autisme. «Vam posar per tot arreu els pictogrames perquè la gent sàpiga que un autista és un pensador visual. Per a ells les paraules són abstractes, llavors una imatge és una paraula. N’hi ha molts que verbalment t’entenen però d’altres no. En l’autisme no hi ha ningú igual (...) No són persones rares, simplement es comuniquen diferent», explica la Isabel Gorostiaga, secretaria de l’associació.

En aquest sentit, la Sandra posa de manifest que normalment la gent opta per no apropar-se a les persones autistes perquè no saben com actuar: «Tenen moviments diferents, si a vegades es posen nerviosos, criden i la gent s’espanta però és per desconeixement», explica. Precisament la festa volia trencar amb aquesta barrera.
En la celebració també hi van participar d’altres entitats del territori com l’Associació Astafanias de Tarragona o d’altres especialitzades en teràpia de cavalls o bé amb gossos. Una manera de generar aquest teixit social i posar-se cara uns als altres. La seva intenció és repetir la festa de cara l’any que ve i consolidar-la any rere any. A més a més, el dia 2 d’abril, el Dia Mundial de l’Autisme, l’Ajuntament també es va il·luminar de blau per donar visibilitat a aquest trastorn.

Enguany des d’Aiguamarina també estan treballant per aconseguir ajuts i subvencions per  poder realitzar un Casal d’Estiu durant el mes d’agost. Segons la Sandra, estan treballant conjuntament amb l’Ajuntament per fer-ho possible i volen agrair al consistori la seva predisposició i interès perquè el Casal pugui ser una realitat. 
Aquest projecte està destinat a infants i joves de totes les edats però especialment es fa pensant en els adolescents.

A Salou al Casal d’Estiu Xic’s, els joves que requereixen atenció especial disposen d’una vetlladora fins als 12 anys. «Però, què fem a partir de llavors?», es pregunta la Isabel, mare d’un jove de 16 anys amb autisme. «En el meu cas, em veig amb la dificultat d’estar sola amb el meu fill i treballo durant tot l’estiu (...) és només per poder conciliar la vida laboral amb la familiar. Els que treballem a la costa en el sector turístic no podem tenir vacances els mesos de juliol i agost», explica.

De cara el 2020 la seva idea és que aquest Casal pugui ser per a qualsevol família de tota la demarcació. Un projecte que es treballés conjuntament amb Cambrils i Vila-seca per sumar esforços i reduir costos. 

L’Associació Aiguamarina té el seu despatx al Centre Cívic ubicat a l’Ajuntament de Salou on comparteix espai amb la Creu Roja. En Miguel Vilchez, un dels membres de l’associació, ajuda a la Sandra en les tasques administratives i en un futur s’hi volen integrar més joves amb capacitats diferents. 

Temas

Comentarios

Lea También