Altafulla cedeix el fons documental de la família Martí a l’Arxiu Històric de Tarragona

L'Ajuntament acollirà una exposició d'una part d'aquests documents del dimarts 12 al divendres dia 22.

08 septiembre 2017 16:44 | Actualizado a 08 septiembre 2017 16:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

“Es tracta només d’una cessió” afirma Marisa Méndez-Vigo, regidora de l’Ajuntament d’Altafulla, en referir-se a l’ingrés del fons documental de la família Martí a l’Arxiu Històric de Tarragona, cessió que s'oficialitza avui divendres al capvespre en un acte públic celebrat a la sala de Plens de l’Ajuntament de la vila.

El fons ingressat, propietat de l’Ajuntament d’Altafulla, compta amb documents des del s. XIV fins mitjan del s. XX, tant en suport de pergamí com de paper, així com una rica biblioteca datada entre els segles XVII i XX

Presidit per l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, l’acte compta amb l’assitència del director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, a més d’alguns components de la família Martí. L’ex professora de la URV i altafullenca, doctora Montserrat Sanmartí Roset, pronuncia una conferència sobre “El fons patrimonial dels Martí d’Ardenya”.

Seguidament s'inaugura l’exposició L’Arxiu de la família Martí. Testimoni de la història. Cal destacar que aquesta família compta entre els seus membres més rellevants amb l’eminent científic Antoni Martí Franquès.

La mostra està instal.lada al vestíbul de la Casa de la Vila d’Altafulla i podrà visitar-se del 12 al 22 d’aquest mes, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores i dimarts i dijous de 17 a 19 hores.

Tal com es va explicar, el principal motiu de la cessió es el de preservar aquest fons que, dipositat a Altafulla, “s’anava deteriorant”. Arran de l’acord entre l’Ajuntament de la localitat i l’Arxiu Històric de Tarragona, “l’important fons documental podrà ser tractat com cal, per garantir-ne la seva conservació i posar-lo a l’abast dels estudiosos i investigadors”, subratlla Ricard Ibarra, director de l’Arxiu Històric.

Convé remarcar el gran interés d’aquest fons documental, que permetrà disposar d’un instrument de primer ordre per poder obtenir valuosa informació sobre l’esdevenir d’una família benestant, al llarg de la història, de l’activitat dels seus membres més rellevants i, per extensió, de la mateixa evolucióde la societat de la qual formen part, especialment en l’àmbit territorial del Camp de Tarragona.

L’esposició és, doncs, la selecció transversal d’una mínima part del llegat, que en paraules de Ricard Ibarra, pendents de la catalogació definitiva, “conté 183 pergamins i molts altres documents que poden conformar una vintena de metres lineals, aproximadament”.

El material exposat destaquen cartes familiars, un llibre manusrit i un herbari d’Antoni Martí Franquès, llibres de comptabilitat, llibre Major, documents originals i reproduïts sobre la gestió del patrimoni, collites i enllaços amb d’altres famílies, com també un document signat pel general Joan Prim.

Comentarios
Multimedia Diari