Altafulla posa en marxa un programa que monitoritza la gent gran que viu sola

A través de la telelectura del servei d’aigua es pot detectar si una persona gran està bé i que tot estigui en ordre

04 enero 2019 18:38 | Actualizado a 06 enero 2019 11:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament d’Altafulla i l’Empresa Mixta d’Aigües d’Altafulla han començat una prova pilot, en el marc del programa social municipal “Bon dia” per a gent gran que viu sola, que permet monitoritzar una cinquantena de domicilis i alertar als Serveis Socials si en aquests habitatges no es fa cap consum d'aigua durant un dia, perquè comprovin que la persona està bé.

La iniciativa ha nascut arran de la implantació d’un total de 5.147 comptadors d’aigua intel·ligents que, a través del sistema automàtic de telelectura, la gestió del servei de l'aigua "és més còmode, segur i eficient" i posa la tecnologia al servei de les persones, seguint la filosofia d'smart city que s'està desenvolupant al municipi, com ha assenyalat el regidor d’Acció Social, Xavier Rofas. Més enllà de l’estalvi econòmic que pot significar per l’usuari quant a la detecció de fuites, el nou sistema de telelectura aporta avantatges socials com ara la monitorització de la gent gran.

Diàriament, s'enregistra i analitza el consum del dia anterior i si durant dos dies no es detecta consum d’aigua, les persones que treballen en el programa comproven si aquests avis es troben bé i que tot estigui en ordre. En cas d'incidència, s'informa al consistori i a la Creu Roja. També s'ha requerit a aquestes persones que avisin si tenen previst absentar-se de casa un dia o més perquè no es generi cap malentès. La prova pilot s’ha iniciat, de moment, amb dos usuaris.

És el cas d’Ignasi Colominas, un home de 78 anys que viu acompanyat del seu gos Kim des de fa sis anys, i que s’ha mostrat molt satisfet amb el programa “Bon dia” que ofereix el consistori: “D’aquesta manera, et sents més segur ja que saps que, a banda de la família que sempre està pendent de tu, tot i que visquin lluny, saps que des de l’Ajuntament també es preocupen per si et fa falta alguna cosa”.

Aquesta línia de treball s’engloba també en els diferents tallers d’envelliment actiu i saludable que programa la regidoria d’Acció Social per a la gent gran al llarg de l’any com el taller d’entrenament de la memòria i la creativitat, les sessions de gimnàstica als Parcs de Salut, els cursos d’informàtica i el teatre i ball socials, l’hort ecològic, entre molts altres.

L'oferta d'activitats adreçada a la gent gran és variada i destinada a potenciar un bon estat de salut físic i psíquic, així com l'aprenentatge al llarg de la vida.

Comentarios
Multimedia Diari