Aprendre anglès a través del medi natural

L’escola Guillem Fortuny de Cambrils, que té un projecte educatiu plurilingüe, participa aquest curs en el programa Erasmus + KA1 per formar el seu professorat en anglès 

20 marzo 2018 09:57 | Actualizado a 20 marzo 2018 10:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aprendre anglès sense adonar-se’n. Probablement aquesta sigui la millor fórmula per interioritzar una altra llengua. Això és el que fan els alumnes de l’Escola Guillem Fortuny de Cambrils. Des de fa cinc anys en alguns cursos es va començar impartir l’àrea de Medi Natural en anglès, una iniciativa de l’equip directiu del centre que compta amb un programa educatiu plurilingüe. En aquest sentit, l’escola desenvolupa un projecte d’innovació pedagògica Generació Plurilingüe (GEP) del Departament d’Ensenyament, que té com a finalitat la millora de la competència en llengües estrangeres de l’alumnat, incrementant el temps d’exposició dels alumnes a la llengua anglesa. 

Una de les professores de 6è, Noèlia Pacheco, explica que no són només classes en anglès sinó que hi ha tota una feina al darrere. Una tasca que es realitza conjuntament amb el departament d’anglès per veure quines estructures gramaticals necessitaran els alumnes, quins suports o com es presentaran els temes a treballar. D’altra banda, assegura que tampoc no és incompatible parlar en algun moment en català per aclarir conceptes que no s’entenguin. «És una manera més funcional de treballar la llengua a través del coneixement i donar-li utilitat», apunta la professora. 

Aquesta aposta plurilingüe no hauria estat possible sense la formació del professorat. Al llarg d’aquests cinc anys part dels mestres del centre han cursat la metodologia AICLE (Aprenentatge Integrat de Contingut i Llengües Estrangeres) per poder-la implementar a les seves aules. D’aquesta manera s’ha anat incrementant de forma gradual els cursos on l’àrea de ciències s’imparteix en anglès. Enguany, des del cicle inicial (on només es fa un temari per trimestre i es va ampliant gradualment) fins al cicle superior (a on es fa tot). Des del centre cambrilenc valoren molt positivament aquesta experiència que asseguren que els ha donat bons resultats per part dels seus alumnes en les Competències Bàsiques, les proves d’avaluació externes que es realitzen des d’Ensenyament. 

Set professors del centre van realitzar a l’estiu una estada de formació a Anglaterra i Irlanda 

L’Escola Guillem Fortuny fa anys que participa en projectes europeus (Comenius, Erasmus) que permeten que «s’obrin noves perspectives en educació, mitjançant l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques en diferents matèries amb la finalitat de millorar el nivell i la qualitat de l’ensenyament», asseguren al centre. 

Formació del professorat

En aquesta línia, aquest curs, l’escola té adjudicat el projecte internacional ‘Innovando, aprendiendo y creciendo en el sistema educativo’ en el marc del programa Erasmus+KA1 per a la formació i mobilitat del professorat. Aquest estiu passat, set mestres del centre van realitzar una estada de  formació de dues setmanes a Brighton (Anglaterra) i Dublín (Irlanda). Segons l’escola, «participar en projectes finançats amb fons europeus ofereix la possibilitat al centre tant de millorar les competències lingüístiques i comunicatives del professorat, aspecte essencial en un centre plurilingüe, com la incorporació a la pràctica docent de les noves tecnologies de la informació i de noves metodologies actives com a eines claus per a motivar l’alumnat i potenciar l’atenció a la diversitat». 

El centre està treballant ara en un altre programa d’Erasmus, aquest cop per als alumnes. 

Comentarios
Multimedia Diari