Bach protagonitza el Festival Internacional de Música Pau Casals que arrenca el dia 12

Giuliano Carmignola,  Olivier Latry, Alban Gerhardt o Victor-Julian Laferrière són alguns dels reputats músics d’aquesta edició. 

10 julio 2019 09:38 | Actualizado a 10 julio 2019 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Pau Casals considerava Bach un  compositor excel·lent, tan meravellós i miraculós com la natura. Pel mestre, la natura, veure néixer arbres, la bellesa, era un miracle i en aquest sentit les obres del músic alemany eren com la natura, un miracle. Tenia una passió absoluta per aquest compositor i era obvi que un dia o altre havíem de parlar de Bach», revela Oriol Toldrà, gerent de l’Auditori Pau Casals.

Ha arribat aquest moment. Sota l’eix temàtic Casals i Bach, el compositor alemany és el protagonista del 39è Festival Internacional de Música Pau Casals que arrenca aquest divendres i que presenta set concerts fins al pròxim 23 de juliol al Vendrell.

Un festival que aquests tres últims anys és fruit de la col·laboració entre l’Auditori Pau Casals i la Fundació amb el mateix nom sota la direcció artística de Bernard Meillat. «És qui proposa la temàtica. Té molts coneixements del mestre i és amic personal de Marta Casals», apunta Toldrà.

El recital inaugural Beethoven i Mendelssohn darrere de les empremtes de Bach arriba de la mà del jove talent Victor-Julien Laferrière. Aquest violoncel·lista, guanyador del Queen Elisabeth Competition Cello 2017, obrirà amb la Cinquena Suite de Bach, en la seva tonalitat grandiosa i dramàtica de do menor. Juntament amb David Kadouch (piano), eminent músic de cambra, interpretaran dues sonates de Beethoven i Mendelssohn, compositors que van trobar en Bach una font d’inspiració essencial.  

Dimarts, 16 de juliol Giuliano Carmignola, el més famós dels violinistes barrocs, presenta Els concerts de violí. Carmignola actuarà acompanyat de l’Orquestra Da Càmera i de les excepcionals flautistes Julia Gallego i Magali Mosnier. Conjuntament, interpretaran obres de Bach: concert per a violí en La menor, la Suite nº2 per orquestra, el Concert de Brandenburg nº4 i el Concert per a violí en Mi Major.  

Bach i el romanticisme arriba amb Josep Colom al piano dimecres dia 17. Quan Colom parla de la seva manera de concebre la seva carrera i la seva vida com a músic, troba paraules similars a Casals. En aquest sentit diu «considero que és un gran privilegi poder fer música i estic agraït a tots els que han fet els esforços per venir i compartir aquest miracle diari amb mi». Colom interpretarà un programa sorprenent que connecta Bach amb Beethoven i Chopin.

Per la seva banda, Olivier Latry, organista oficial de la Catedral de Notre Dame parisenca, farà el seu recital Bach i els grans organistes francesos el dijous dia 18 a l’església parroquial del Vendrell. «Vam contractar-lo abans que passès res», comenta l’Oriol, en referència a l’incendi que va patir el monument el passat abril. Latry oferirà un concert dedicat a Bach amb peces del compositor alemany i també de Couperin i de Gringny, com a referents de la música francesa que admira profundament.

Giuliano Carmignola i l’Orquestra Da Càmera fan doblet i repeteixen sobre l’escenari del Festival oferint Els Concerts de Brandenburg (19 de juliol), juntament amb un equip de solistes excepcionals: el jove músic francoamericà revelació del clavecí i del piano Justin Taylor, l’oboista Lucas Macías Navarro i la famosa flautista Magali Mosnier

Tanmateix, repeteix al Festival el prestigiós violoncel·lista Alban Gerhardt (20 de juliol), qui, fa unes setmanes també va participar en la Diada Pau Casals-Barcelona. Enguany, Gerhardt oferirà les Suites per a violoncel nº2, 3, 4, de J.S.Bach. En aquest sentit, Oriol Toldrà comentà com Pau Casals va descobrir les Suites de Bach.

«Són sis peces per a violoncel sol que en un principi no van ser compostes per ser interpretades davant de públic. Però Pau Casals va trobar que aquelles peces eren tan meravelloses que havien de ser tocades en públic. Va treballar molt en elles i finalment les va fer arribar a la gent».

Clourà aquesta 39a edició del Festival la soprano catalana Elena Copons (23 de juliol) que oferirà Les més belles àries de Bach. Juntament amb ella, hi haurà Justin Taylor amb un conjunt de joves músics francesos entusiastes i talentosos, i el gran especialista en oboè barroc Antoine Torunczyk.

D’altra banda, altres activitats que es proposen són les projeccions sobre la vida i obra de Pau Casals. «La Fundació està recopilant imatges del mestre per diferents llocs del món. A partir d’aquí hi haurà dues activitats, a l’aire lliure i gratuïtes. Primer un petit concert i a continuació es projectarà sobre la façana de l’Escola de Música, imatges de Pau Casals, algunes que no s’han vist mai, inèdites. Interpretant violoncel, dirigint orquestres i fins i tot personals, quotidianes del dia a dia», aclareix Oriol Toldrà.

Comentarios
Multimedia Diari