Baix Penedès i Garraf exigeixen a la Generalitat un abaratiment dels peatges de la C-32

Sindicats, institucions i societat civil demanen al Govern que compleixi els acords parlamentaris per descongestionar la C-31

19 mayo 2017 23:01 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les comarques del Garraf i el Baix Penedès mantenen el pols davant la Generalitat per reclamar un abaratiment dels peatges de la C-32 entre Castelldefels i El Vendrell. Sindicats, institucions i societat civil han signat un manifest per exigir al Govern que millori el sistema de descomptes al peatge de Vallcarca, ja que consideren que les reduccions actuals "han fracassat". Al mateix temps, reclamen que es despleguin els dos acords aprovats el juny de 2014 a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya, amb les quals s'havia de millorar la seguretat i els protocols d'actuació en cas d'accident a la C-31, i fer un estudi sobre la gratuïtat de la C-32 entre Sitges i El Vendrell.

Després de diverses mocions aprovades des dels Ajuntaments i Consells Comarcals i de recollir gairebé 20.000 signatures per demanar a la Generalitat una millora d'aquestes infraestructures, el moviment social i institucional considera que cal "mantenir la pressió" sobre el Govern per exigir un compliment dels acords parlamentaris. "Ho reclamem perquè la reducció de tarifes ha estat insuficient", ha expressat Iolanda Sánchez, vice presidenta del Consell Comarcal del Garraf, qui ha demanat que el Govern "posi terminis" per a desplegar els compromisos respecte les millores a la C-31 pel que fa a seguretat i als protocols d'obertura de barreres a la C-32 en cas d'accident o proves esportives.

Guillem Eroles, representant de la Plataforma 'No vull pagar C-32', ha insistit en comparar el volum de trànsit que circula entre Sitges i Castelldefels, analitzant la via de pagament i la via gratuïta. Segons Eroles, a la C-32 -on hi ha el peatge de Vallcarca, de 6,55 euros pels turismes- "els darrers dos anys hi ha hagut una baixada de 7.000 cotxes diaris", mentre que a la C-31 el trànsit creix en "1.000 vehicles diaris cada any". Una xifra, ha assegurat, que repercuteix en els 20.000 vehicles aproximats que cada dia circulen per la C-31, la qual considera una carretera "perillosa", especialment en situacions de pluja i vent, amb risc d'esllavissades i caiguda d'arbres.

Pel que fa al tram entre Sitges i el Vendrell, el portaveu de la Plataforma 'No vull pagar C-32' ha destacat la necessitat que la Generalitat elabori un estudi que reculli quins efectes tindria la gratuïtat del peatge en aquesta zona. Eroles ha assegurat que, en aquests moments, l'autopista Pau Casals està "infrautilitzada" perquè cada dia hi circulen 13.000 vehicles, mentre que el mateix tram de la C-31 -amb traçat interurbà entre Cubelles i Calafell- és utilitzat per 22.000 cotxes. Eroles ha recalcat que "els protocols estableixen que amb 15.000 vehicles diaris ha d'haver una variant", però ha matisat que seria una solució inviable econòmicament i mediambientalment. Per això considera que la millor opció és "aprofitar" que les "muntanyes ja estan trinxades" per eliminar els peatges que hi ha entre el Garraf i el Baix Penedès.

Tant la societat civil, com institucions i sindicats consideren que els peatges de la C-32 situen el Garraf i el Baix Penedès en un clar desavantatge respecte la resta de comarques pel que fa a l'activitat econòmica. Al manifest signat conjuntament asseguren que els preus actuals "representen un fre per a l'establiment de noves empreses al territori". Albert Rodríguez, secretari general de CCOO a la zona, ha assegurat que la revisió dels peatges és indispensable per a què aquest territori "pugui sumar-se a la sortida de la crisi, pugui dinamitzar-se, i que les empreses vinguin i se'n creïn de noves". Al mateix temps, els signants del manifest han assegurat que una millor mobilitat permetria que el Baix Penedès es pogués beneficiar de la C-15 com a via de relació amb les comarques de l'interior de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari