Ball d'Espases de Salou: De l’edat mitjana, recuperat al nostre temps

Reportatge. L’any 2016 es va crear el Ball d’Espases de Salou, a través de la seva colla bastonera, convertint-se en la primera entitat en recuperar aquest ball medieval

15 septiembre 2019 16:40 | Actualizado a 15 septiembre 2019 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’edat mitjana va deixar, en el nostre territori, una empremta molt profunda, tant a nivell arquitectònic com territorial i, sobretot, cultural.

En aquest àmbit precisament, moltes representacions de la cultura popular catalana s’ha confeccionat a partir de danses, ritus i tradicions medievals, i actualment moltes d’elles intenten transportar-se a aquests temps antics amb les seves actuacions.

Exemples són els balls de cavallets, els balls de moros i cristians, o el que aquí avui ens ocupa, els balls d’espases.

El ball d’espases és una forma de dansa medieval en què els seus balladors, vestits amb indumentària de l’època, formen diverses figures com estels, passadissos o degollades. Tot això, es realitza mentre els balladors fan picar els seus mandobles, l’espasa que s’agafa amb dues mans que fan servir els balls d’espases, mentre el toc del flabiol i tamborí, interpreta diferents cançons.

L’any 2015 es va formar, a la mateixa localitat, el Ball d’Espases de Salou. La iniciativa va sorgir de la colla bastonera de la ciutat quan, per poder participar en les festivitats medievals de la ciutat, van decidir adoptar aquesta dansa medieval dins la seva cultura popular. Aquell mateix any van realitzar la seva primera sortida, en el marc de les festes medievals de Salou, i el 2016 es van presentar com a colla independent del Ball de Bastons de Salou. La concepció original era la de participar només en les festes medievals de Salou, però l’entusiasme dels membres de la colla va ser tant que es va acabar constituint el ball com a colla independent.

Aquest fet els categoritzava com la primera colla de Catalunya en recuperar aquesta dansa. Certament, pocs són els grups que facin balls d’espases, a Catalunya només en són les de Salou i la de Cervera, recuperada el mes de setembre del mateix any.

El fet que existeixin tan poques colles de balls d’espases té una explicació, que serviria per explicar també l’origen d’un altre ball, aquest sí, molt popular a Catalunya, el ball de bastons. Segons la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, alguns folkloristes catalans sostenen que els balls de bastons van aparèixer arran que els balls d’espases desapareguessin als segles XVII i XVIII quan van ser prohibits per motius de caràcter públic i social. Arran d’aquesta prohibició, els balladors van substituir les espases pels bastons, però mantenint trets com la formació dels balladors i la formació de figures, que crearia un cert paral·lelisme entre els dos balls. A Salou, doncs, van decidir fer-ho al revés, i van tornar dels bastons a les espases, del present al passat.

Una altra peculiaritat del Ball d’Espases de Salou és que tant la seva música com les seves danses van ser creades per un dels seus membres i actual president, Joan Macias. Segons Macias, van ser creades totalment des de zero i sense basar-se en altres danses ni cançons del ball de bastons, «tot i que les cançons són interpretades amb flabiol i tamborí tal com es feia a l’antiguitat en els balls d’espases, les cançons han estat creades expressament per la nostra colla».

La festa medieval per excel·lència de Salou és la Festa del Rei Jaume I, que rememora la sortida del monarca l’any 1229 cap a l’illa de Mallorca per reconquerir-la, ja que en aquell moment estava en mans dels musulmans. El passat dissabte 7 de setembre es va celebrar aquesta festivitat en el municipi salouenc i, com cada any, tots els veïns van abocar-s’hi amb il·lusió. Com a ball d’origen medieval, els nostres espadatxins no hi van faltar i juntament amb el Ball de Bastons de Salou i el Ball de Pastorets, van encapçalar el seguici que anunciava la sortida del Rei Jaume I cap a la conquesta de Mallorca. El Ball d’Espases de Salou va lluir els seus vestits negres i grocs, inspirats en la indumentària medieval, estrenats l’any passat.

El 21 de setembre, el Ball d’Espases de Salou participarà en el CercaDansa 2019, una trobada nacional de danses tradicionals catalanes, al Prat de Llobregat.

Comentarios
Multimedia Diari