Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Benedicció de coques a Roda de Berà per Sant Bartomeu

El municipi es va omplir de fidels en la processó del Pa Beneït. Es tracta d´una tradició centenària, un dels seus trets més distintius

Joan Boronat

Whatsapp
Nombrosos fidels van poder prendre part en la tradicional processó de Roda de Berà. Foto: Alba Mariné

Nombrosos fidels van poder prendre part en la tradicional processó de Roda de Berà. Foto: Alba Mariné

És una tradició centenària, volguda i irrenunciable la processó del Pa Beneït a Roda de Berà, inscrita al costumari d’altres pobles i viles de casa nostra, però que en el cas de Roda, aquesta manifestació popular d’arrelades connotacions religioses esdevé un dels trets més identitaris de la festa major de la localitat.

Llevat d’algunes llacunes i de situacions discordants, que van interrompre momentàniament aquesta expressió popular, el Pa Beneït ahir va lluir d’allò més a Roda, enmig d’un dia de sol intens, d’alta temperatura, però apaivagada per un vent refrescant que va mitigar el calor i que el públic va agrair. Qui segurament no hi va estar tan d’acord van ser el Rigoleto i la Traviata, els gegants grans de Roda, portats pels membres de la colla de Gegants i Nans del Vendrell, a qui els costava avançar amb estabilitat quan el vent bufava.

Malgrat tot, fins prop de quaranta parelles, entre grans i petits, van formar davant l’edifici de l’Ajuntament, capitanejadas per un rodenc il·lustre: Pere Compte i Coca, fins fa ben poc alcalde de Roda, erigit en ‘majoral’ –antigament el privilegi era per a un casador de l’any– i que «per incompatibilitats amb l’alcadia» no havia pogut ocupar aquest càrrec. Paradoxalment, i fent honor al segon cognom, Pere Compte s’adjudicà la coca més llarga, portada per la seva esposa, Elisabet Cívico. Ell va ser l’encarregat d’atansar-se fins al vestíbul de l’ajuntament per convidar l’alcalde, Pere Virgili, i regidors a participar al seguici i traslladar-se plegats fins el temple parroquial.

Inici de la processó

Allí, el rector Jaume Roig esperava per donar inici a la processó que havia d’acompanyar la imatge de sant Bartomeu, el patró. Anava precedida pel Ball de Diables de Roda, els gegants petits, Rodus i Berània, els grans Rigoleto i Traviata, el penó de Sant Bartomeu, la bandera de la Hermandad de Labradores y Ganaderos de San Isidro, els grallers de Roda, mentre voltaven les campanes al campanar, impulsades pels germans Nogués, els campaners, i la banda formada per la Cobla la Principal de Tarragona posava la música.

De retorn a l’església es va oficiar la missa concelebrada pel rector, Jaume Roig, l’arxiprest del Tarragonès Llevant, Xavier Roig, i mossèn Josep Gil, amb la Coral Verge de Berà, en els sosteniment dels cants. Es van beneir les coques, que es van posar a la venda, i amb degustació gratuïta per a tothom.

La coca del ‘goig’

Com és tradicional es va subhastar la coca del goig, que el Marià de ca l’Aniceto, expert en això del «qui en dóna més», va adjudicar finalment al millor postor, per 500 euros, quantitat que va ser lliurada per a les necessitats i obres de la parròquia. El Ball de Diables va ser l’encarregat de protagonitzar la tronada i donar així pas al vermut servit a la plaça dels Pins, amenitzat per la Cobla la Principal de Tarragona.

A la nit també hi hagué música i ballaruga amb les orquestres Costa Brava i Estelada, i també rumba fusió.

La festa no es detura i els actes se succeiran fins al proper diumenge.

Temas

  • COSTA

Comentarios

Lea También