Cambrils no dóna per perdut el Festival Internacional de Música d'aquest estiu

El regidor de Cultura Lluís Abella va rebre una trucada del promotor Antoni Mas confessant els seus problemes econòmics. El dia següent, Mossos d'Esquadra el van detenir per un delicte d'estafa.

14 junio 2017 15:41 | Actualizado a 21 noviembre 2017 19:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'Ajuntament de Cambrils encara no se'n sap avenir de l'estafa piramidal de l'empresari i promotor barceloní Antoni Mas, responsable, entre d'altres esdeveniments, del Festival Internacional de Música (FIM) i organitzador dels campionats de balls de saló a tot Catalunya (a la zona gestionava els de Salou, Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant).

Lluís Abella ha reconegut que va rebre una trucada d'Antoni Mas el dilluns dia 5 explicant-li "falta de solvència econòmica que intentava resoldre i que el FIM perillava".

La trucada va ser el dia abans de la seva detenció a casa seva per part dels Mossos. Abella va preguntar la raó d'aquesta falta de solvència econòmica que posava en perill el FIM, "pero el promotor no va donar més explicacions".

A partir d'aquí, l'Ajuntament no en va saber res més fins que va saltar la notícia als mitjans, ha reconegut el regidor i l'alcaldessa, Camí Mendoza. Per cobrir-se les espatlles, el consistori sí va començar a enginyar-se un 'pla B' amb la ferma convicció de mantenir el festival amb el mateix cartell d'estrelles confirmades, com Tom Jones o The Cranberries.

Les negociacions per tenir un nou promotor estan pendents de la rescissió del contracte actual amb Publiolimpia SL. Un cop deslligat del compromís es podria fer un procés negociat i buscar a un altre promotor.

Hi han negociacions obertes per tenir una altra promotora, però abans s'ha d'anul·lar el contracte amb Publiolimpia

El camí no és tan fàcil. O bé l'empresari decideix ell marxar i donar el contracte per acabat o bé l'Ajuntament haurà d'anar al Codi Civil per rescindir aquest acord, que té vigència fins acabar l'edició 43 del FIM. I en aquest punt del camí es troba l'Ajuntament. Per això la roda de premsa de l'alcaldessa i del regidor intentaven explicar la voluntat de mantenir aquest festival de prestigi, però admitien el risc alt de tancar la paradeta.

A un mes i mig de l'estrena del FIM encara no se sap si es podrà celebrar o no. Sense dades oficials s'estima que s'han venut almenys 2.000 entrades. L'Ajuntament ha aturat la venda d'entrades a través del Patronat de Turisme, si bé encara quedava oberta alguna possibilitat de comprar-ne via Internet.

Des del consistori s'ha insistit en què el promotor no s'embutxacava cap quantia del consistori i que el contracte només estipula la cessió de l'espai físic (parc del Pinaret), contractació de tanques i hores extra de policies i personal de la brigada. Aquestes despeses tenen un topall de 20.000 euros, reconeix Abella.

El regidor de Cultura i l'alcaldessa de Cambrils, Carmí Mendoza, han remarcat més d'una desena de vegades que "estem treballant per resoldre-ho amb la màxima urgència possible", en una roda de premsa que volia donar un bri d'esperança a que el Festival encara sigui possible fer-lo aquest juliol i agost.

El consistori tindria emparaulat un nou promotor perquè agafi el timó del festival. La idea inicial de l'Ajuntament és mantenir el cartell i deixar la possibilitat d'omplir dues dates reseservades amb altres artistes que portés directament el nou promotor del Festival.

La metamorfosis des del 2012

El promotor Antoni Mas es va vincular amb el Festival Internacional de Música de Cambrils l'any 2012. Va començar col·laborant-hi fins que va acabar assumint completament la seva organització des de l'estiu de 2014.

Aquest era el quart any que el muntava, amb una dotzena de concerts previstos i artistes de renom com Tom Jones, Rosana, Roger Hodgson -de Supertramp-, The Cranberries, Ana Torroja i Jarabe de Palo.

De fet, malgrat l'"impàs", "entrebanc" i "cop dur" que ha suposat per a l'Ajuntament la detenció de Mas per un frau piramidal de un mínimo de 200 milions d'euros, també s'ha volgut trencar una llança a favor del promotor i valorar que ajudés a reflotar un festival que estava gairebé condemnat a desaparèixer i que l'any passat va captar 23.000 espectadors.

El consistori li reconeix aquest "favor" a l'Ajuntament, si bé es reserva el dret de demandar-lo per danys i perjudicis, un extrem que estudiaran i reclamaran si es donés el cas. 

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, a l'expectativa

Arran de la detenció de l'empresari barceloní, l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha explicat que el consistori havia signat contractes amb els dos empreses del promotor, ATA i Publiolimpia per a l'organització de diversos campionats nacionals de balls esportius al municipi.

Els contractes que es van fer pels anys 2012,2013,2015 i 2016 es van complir i, per això, es va renovar l'acord per aquest 2017. El campionat d'Espanya de 10 Balls es va celebrar els passats dies 13 i 14 de maig i l'acord amb les empreses de Mas incloïa l'emissió dels programes gravats durant l'esdeveniment a diversos canals de televisió.

L'Ajuntament ha detallat que es manté "a l'expectativa" de conèixer si el compliment total del contracte es podrà dur a terme després de la detenció de Mas.

Comentarios
Multimedia Diari