Cambrils surt al carrer en el seu dia de festa major

La professó pels carrers del nucli antic amb la imatge de la Verge va ser l’acte més rellevant de la diada de la Immaculada

19 mayo 2017 17:07 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tot i que fora del nucli antic Cambrils mostrava una imatge de dia festiu com qualsevol altre: menys cotxes als carrers, molts vianants pel passeig marítim, ahir no era un dia qualsevol, era el dia gran de la festa major petita, dedicada a la Immaculada.

L’acte central, de caràcter religiós, es va celebrar a l’església de Santa Maria, on a les 11.30 hores va començar puntualment l’acte litúrgic.

Tot i la devoció de la ciutat per la verge, la tradició cambrilenca començava després de l’ofici religiós, quan la professó (així es pronuncia en aquestes contrades) passeja la imatge de la patrona local pels carrers del nucli antic acompanyada de les entitats culturals: la Colla Gegantera Tota l’Endenga, el Ball de Bastons de Cambrils i la Colla Castellera Xiquets de Cambrils.

Després d’ells, un escolanet la imatge a espatlles de quatre dones i les autoritats municipals configuraven una processó on hi havia pocs devots i la colla Ministrers de Cambrils tancava la processó. A la plaça de l’església de Santa Maria, punt de sortida i arribada, també hi havia poca gent o com a mínim molta menys que en edicions anteriors. Així es comentava en diferents grups de veïns.


Exhibicions i aplaudiments
Durant el recorregut, els gegants cambrilencs van obrir pas pels carrers fent riure o espantar els més petits de la casa, alguns encara espatlles dels pares, altres darrere les cames dels seus progenitors.

Després el toc dels bastoners marcava el ritme de les seves danses i el penó que presidia l’entitat assenyalava que el naixement del Ball és del 8 de desembre de 1978, és a dir, ahir complien 38 anys. Finalment, els castellers van fer pilars durant el recorregut mentre el públic aplaudia l’esforç i l’èxit de la construcció.

En arribar a la plaça de l’Església de Santa Maria, poc després de la una de la tarda, hi va haver exhibició de les entitats participants: Ball de Bastons de Cambrils, la ballada dels gegants i nanos de Tota l’Endenga i els pilars de la Colla Castellera Xiquets de cambrils.

Els assistents, mòbil en mà van fotografia i gravar les diferents actuacions fins a l’hora de dinar, on la plaça va tornar a la seva normalitat com un dia festiu qualsevol.

Cambrils va tancar el dia gran de la festa major amb música. L’Orquestra Cimarrón va obrir boca cap a les sis de la tarda amb un concert i va continuar, una hora més tard amb el ball de festa major. Els cambrilencs, amb l’entrada gratuïta, es van acostar fins al palau municipal d’esports, on es feia aquest concert ball de festa major.


Reconeixement i Setge
La festa major continuarà avui amb el lliurament de les Distincions Honorífiques de Cambrils a la sala de plens de l’Ajuntament, que el Ple municipal va aprovar per unanimitat atorgar al periodista Josep Capella, als futbolistes Joan i Eduard Oriol i a títol pòstum al jurista Màrius Viadel.

Diumenge acabaran els actes amb la commemoració del Setge de 1640. L’acte institucional d’enguany, al migdia a la plaça del Setge, anirà a càrrec del senador d’ERC, Santiago Vidal, jutge i professor de dret penal i criminologia de la UAB.

Comentarios
Multimedia Diari