Comença la vaga a Saint-Gobain a l'Arboç secundada per tota la plantilla

A la tarda, unes 500 persones, entre treballadors actuals i antics i familiars, amb el suport dels partits polítics, van manifestar-se i tallar la circulació d’una congestionada N-340

06 septiembre 2020 16:23 | Actualizado a 06 septiembre 2020 20:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A ritme de batucada i amb una primera pancarta on es podia llegir “Saint-Gobain no se cierra”, mig miler de persones s'han manifestat avui diumenge a l’Arboç per exigir a l’empresa que no tanqui la divisió de Glass en el que, a més, era el primer dia de vaga indefinida de tota la plantilla de la plana.

Una aturada que seguirà fins que la direcció no doni marxa enrere a la mesura.

Des del comitè d’empresa es recorda que l’actual forn té encara un mínim d’un any de vida i que no hi ha motius pel qual en el futur no es pugui reemplaçar per un de nou.

El president del comitè d'empresa, José Alberto Garcia, ha defensat que la divisió Glass és viable i ha denunciat la postura de la direcció de la multinacional.

"Segons el departament tècnic de l'empresa a aquest forn encara li queda un any i mig de vida, això vol dir que fins a final d'any del 2021 i fins i tot del 2022 es podria allargar; ens volen tancar abans d'hora. Demanem que continuï durant la via útil i la reconstrucció del forn", ha reclamat.

Empreses subcontractades

Garcia també ha denunciat que el cessament de l'activitat de la divisió Glass no només suposaria l'acomiadament de 122 treballadors directes, sinó dels treballadors i empreses subcontractades.

A més, ha apuntat que el tancament parcial acabaria posant en dubte la continuïtat de l'altra planta de l'empresa a l'Arboç, la divisió Sekurit, on treballen 260 persones. "Parlem de mil treballadors amb les seves respectives famílies", ha indicat Garcia.

 La vaga està prevista que s'allargui fins que es resolgui el conflicte laboral o almenys durant els 30 dies previstos en el període de negociació.

Garcia ha explicat que s'han complert amb els serveis mínims establerts, fixats en set i dos treballadors en les divisions de Glass i Sekurit, respectivament. Habitualment, treballen onze i 33 persones en cada torn els diumenges.

Ampli suport

Avui, els treballadors de Saint-Gobain no estaven sols. Van rebre el suport d’antics companys de feina, de veïns del poble i també de bona part del teixit polític de la comarca, començant pels alcaldes de diversos municipis.

Precisament, els polítics van ser els protagonistes abans d’iniciar el recorregut per dir als treballadors que no estan sols. L’alcalde de Banyeres, Amadeu Benach (Un Nou Banyeres-BNY), recordà que ell també és treballador de Saint-Gobain “i això no es tanca”.

Esmentà precisament l’any de vida que li queda al forn i afirmà que “no ens poden tractar com ens han tractat”.

Joan Sans (PSC), alcalde de l’Arboç i a la vegada president del Consell Comarcal del Baix Penedès, va assegurar que “estem portant negociacions amb els departaments de Treball i Indústria i també del Ministerio”. Recordà que la fàbrica es va obrir el 1973 i “aquí està molta gent de la primera pedra”, pels quals va demanar un aplaudiment.

"Hem de defensar que no marxi cap indústria” i anuncià que havien demanat que els pressupostos de la Generalitat incloguin un pla de xoc per la comarca, la que té un índex d’atur més alta.

El vicepresident de la Diputació i alcalde d’Albinyana, Quim Nin (JxC) va mostrar-se a favor de la indústria de primer nivell a la comarca, com ara Saint-Gobain, i que aquesta continuï. “Volem arribar on calgui” i afegí que “la millor manera de servir a la gent és estar aquí”.

 

Lluïsa Llop, diputada d’ERC, apuntà que l’empresa, després de tenir beneficis “no us pot tractar així” i apostà per seguir lluitant per aconseguir la retirada del tancament de Glass.

Finalment, les diputades Yolanda López i Conchi Abellán, d’En Comú-Podem, van recordar que dimecres està prevista una reunió dels grups parlamentaris per pressionar i que “l’única batalla que es guanya és la que es lluita”.

L'inici

A les 18.21 hores arrencava la marxa cap a la primera rotonda de la N-340. Obria pas una pancarta portada pels sis membres del comitè d’empresa. Li seguia una altra amb “Saint-Gobain en lucha. Por el empleo en el Baix Penedès”, a mans dels representants polítics.

Amb el sons dels coets i de la música dels vuits membres de la Batucada Samba de Calafell, els participants van recórrer el circuit previst, mentre centenars de vehicles eren desviats direcció Castellet.

Al mig del poble es va guardar un minut de silenci “pel que volla companyia” i a la segona rotonda, i durant uns cinc minuts, els participants es van asseure al terra. Al volant de les vuit de la tarda, la manifestació arribava a les portes de l’empresa.

Avui, nova reunió

Els representants sindicals es reuniran aquest dilluns amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i amb representants del Ministeri d'Indústria per trobar una solució al conflicte laboral.

A la reunió, que es farà per via telemàtica, també hi participaran els alcaldes de l'Arboç i de Banyeres del Penedès.

Pel que fa a les manifestacions, continuaran la setmana vinent i ja s'ha convocat una altra protesta el pròxim diumenge.

Comentarios
Multimedia Diari