Cinta Ballesté: «Responsabilitat per tenir una festa segura»

La regidora parla sobre com s’han adaptat els diferents actes programats per aquesta edició atípica per poder-los tirar endavant amb totes les mesures de seguretat i prevenció recomanades

28 agosto 2020 09:50 | Actualizado a 28 agosto 2020 10:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Del 29 d’agost al 12 de setembre Cambrils viurà la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Una festa que enguany s’ha vist obligada a adaptar-se a les mesures recomanades per les autoritats sanitàries per fer front al coronavirus.

Com s’ha preparat des de l’ajuntament aquesta edició?

Ens han ajudat molt els espectacles al carrer que hem fet aquest estiu cada dijous i dissabte. Hem vist com ha respost la gent i com fer aquests actes amb seguretat i això ens ha donat ànims per preparar aquesta festa més oberta a la gent, al carrer, i que en definitiva que la gent del poble hi pugui participar.

He estat a tots aquests, també el cap de seguretat de l’ajuntament, i hem vist com han funcionat. He d’agrair el treball immens de la gent de cultura i festes perquè s’han involucrat molt en poder organitzar bé la festa. Amb el teixit associatiu hi hem treballat molt perquè després del confinament estaven preocupats. Ens fa molta il·lusió.

Precisament les entitats festives tindran un paper destacat en aquesta festa amb el pregó. Com va sorgir la idea?

Durant el confinament hem continuat treballant per poder ajudar a la gent de casa, als artistes, perquè vèiem que la situació era molt problemàtica perquè perdien totes les actuacions. Llavors vam pensar que per poder-les ajudar amb la subvenció els hi podiem proposar fer aquest acte.

Ens vam reunir amb les entitats i els hi va agradar molt la idea, la van acceptar molt gratament. Crec que per el pregó és molt bonic i les entitats han de tenir el seu reconeixement perquè fan molt per les festes i les tradicions cambrilenques.

Enguany no hi haurà ni Nit del Foc ni la Pujada de la Galera.

Ha estat una decisió complicada de prendre però era impossible fer aquests actes. Hem adaptat el màxim nombre d’actes possibles, més dels que en pensàvem en un principi.

Per la Festa Major de Sant Pere ens vam esforçar per poder fer activitats però era massa aviat poder fer coses al carrer perquè acabàvem de sortir d’un confinament i no sabíem ben bé com aniria la cosa. Aquest cop teníem clar que no volíem perdre la festa.

Hem estudiat molt bé les mesures de seguretat perquè per nosaltres és molt important, per això hem establert un límit d’aforament i hem fet les entrades. Confio molt en la gent de Cambrils, que seguirem totes les mesures i que ho farem fantàsticament bé. Hem de ser tots responsables per poder tenir una festa segura.

Suposo que el primer any com a regidora de Cultura i Festes no ha estat fàcil.

Ha estat un any molt complicat. Em feia molta il·lusió aquesta regidoria perquè vinc del món de l’art i la cultura i teníem moltes ganes de fer coses però el confinament ens ho ha tallat i m’he disgustat molt.

L’orgull d’un regidor és poder fer un treball que a tu t’agrada i gaudir amb el que fas. Recordo que em va afectar molt l’acte de la Flama del Canigó per Sant Joan. Estàvem espantats i preocupats perquè no sabíem com fer aquest acte mig amagats i va ser trist.

La Festa Major de Sant Pere es va viure molt a les xarxes.

Teníem claríssim que per la Mare de Déu del Camí havíem de sortir al carrer, i més després de l’experència de l’estiu. És cert que no podrem fer el seguici però els nens podran veure els gegants i bèsties de foc al pati de l’Ermita. Poder fer això és molt important perquè ensenyem el patrimoni local.

En algun moment vau pensar que aquesta festa tampoc es podria celebrar com volíeu?

Sincerament, sí, sobretot quan anunciaven noves restriccions. Crec que hem d’aprendre a conviure amb el coronavirus i com més aviat ens adaptem, millor. El fet d’estar tancats tants mesos ens ha afectat, ha estat molt dur, i la celebració de la festa és motiu d’alegria.

Hi haurà Festa Major de la Immaculada?

Sí, encara no sabem què farem perquè ho decidirem més endavant però sí que volem fer actes que comptin amb la col·laboració de la gent de Cambrils.

Aquests mesos també heu oberts els espais museístics I heu recuperat les exposicions.

Sí, el Museu d’Història va obrir el Molí de les Tres Eres, la Vil·la Romana de la Llosa i la Torre del Port i a partir del 5 de setembre es reobrirà el refugi. Estic molt orgullosa del personal de cultura i festes perquè no han deixat de treballar per poder fer oferir serveis i activitats.

La cultura cambrilenca està en un bon moment?

Per mi la cultura és molt important i a Cambrils estem en molt bona forma. Ara estem preparant els premis de la Biennal d’Art, també els de narrativa i els artistes ja ens comencen a portar material.

També estem treballant en els concerts de tardor a la Cripta de l’Ermita i farem més inauguracions d’exposicions al Molí de les Tres Eres i la Torre del Port, aquesta darrera serà molt diferent de que hem pogut veure fins ara, serà molt conceptual.

Crec que poder gaudir d‘una exposició és fantàstic. Hem d’apostar per la cultura i pels artistes.

Comentarios
Multimedia Diari