Com podem frenar el canvi climàtic?

Els alumnes de quart d’ESO del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer de Cambrils participen en un taller sobre l’escalfament global

27 abril 2018 09:38 | Actualizado a 27 abril 2018 09:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Pensar en global, actuar en local. Aquest va ser el missatge que els alumnes de quart d’ESO del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer van rebre al taller El canvi climàtic: acidificació del mar, que va impartir Sergi Albert, educador de l’empresa Funbrain. 

La sessió, que va durar uns 40 minuts, va posar a prova el coneixement dels escolars sobre un dels problemes més importants que amenacen la humanitat, mitjançant una sèrie de preguntes, experiments i reflexions. 

La primera part de l’activitat va consistir en fer dos grups –amb el nom dels entrepans que havien esmorzat dos alumnes– per jugar a un concurs per esbrinar què sabien sobre el canvi climàtic i l’acidificació del mar. «D’on ve la paraula Àrtic?» o «Què són els inuits?» van ser algunes de les preguntes que Albert va formular als xiquets, que en tot moment es van mostrar receptius.

A continuació, es van realitzar una sèrie d’experiments referents a l’efecte hivernacle, el fenomen natural que permet que la Terra tingui una temperatura idònia. Precisament sobre la temperatura es va centrar la primera prova.

Sobre la taula hi havia dos termòmetres, un d’ells a dins d’un pot, que estaven exposats a un focus de llum i els estudiants havien de decidir quin dels dos tindria la temperatura més elevada. En aquest cas, era del termòmetre de dins del pot. 

«Sense efecte hivernacle no hi ha vida. El problema és quan hi ha un excés de rajos, que és quan parlem de canvi climàtic», va explicar Albert. 

La segona part de l’experiment es va centrar en l’acidificació del mar, una conseqüència de l’excés d’emissions de diòxid de carboni (CO2) emeses a l’atmosfera que estan causant un gran impacte. El CO2, junt amb el metà i el vapor d’aigua, són els gasos principals de l’efecte hivernacle. 

Com reduir el CO2

Precisament el diòxid de carboni va ser el protagonista del tercer experiment, que amb un globus, bicarbonat i vinagre es va mostrar com es produeix amb una reacció química. 

Aquest taller va servir per a fer una reflexió sobre com la societat pot reduir les emissions de CO2. Intentar no utilitzar  combustibles fòssils, optar per vehicles elèctrics, reciclar o les cases sostenibles van ser algunes de les opcions que van dir els alumnes.

Com a curiositat, Albert va explicar que per a fer un ordinador es necessiten 1.500 litres d’aigua, una manera per a fer-los veure com es produeix CO2 de manera inconscient. 

«Es queden molt sorpresos amb els tallers. Tenen molt coneixement sobre el canvi climàtic però a vegades hi ha conceptes que no els tenen clars, com per exemple que si vas amb bici també generes CO2 o l’acidificació del mar», va apuntar l’educador. 

Durant tot el mes d’abril, els alumnes de quart d’ESO dels centres cambrilencs han participat en aquest taller educatiu promogut pel consistori. En les pròximes setmanes també es faran sessions sobre el consum del tabac o com protegir-se del sol. 

Comentarios
Multimedia Diari