Conèixer com es fa l’oli de primera mà

Prop d’una cinquantena de persones participen en un dels tallers familiars que organitza la Cooperativa Agrícola aquest mes d’octubre

22 octubre 2017 17:52 | Actualizado a 22 octubre 2017 17:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cambrils pot presumir de tenir un dels olis d’oliva verge extra més reconeguts internacionalment per la seva qualitat. Per aquest motiu, la Cooperativa Agrícola, en col·laboració amb el departament de Promoció Econòmica del consistori cambrilenc, organitza des de fa uns anys les Jornades Gastronòmiques amb Oli Nou, que inclouen diverses activitats que tenen aquest ingredient com a protagonista.

Ahir a la tarda, prop d’una cinquantena de persones van participar al taller ‘De ruta per les oliveres’, una activitat que va servir per conèixer de primera mà com es fa l’oli, des que es recullen les olives fins que es posa el producte a la venda. 

Famílies amb nens es van desplaçar fins a una finca amb dues hectàrees d’oliveres arbequines per viure tot el procés de recollida dels fruits i veure com s’obté l’oli d’oliva verge extra. Els més petits van participar activament en aquesta activitat i van ser els encarregats d’estendre les borrasses i fer caure les olives amb pintes i amb les seves mans com si fossin autèntics pagesos, alguns amb l’ajuda dels seus pares. 

Seguidament, tots els assistents van veure en directe com s’abocaven les olives recollides al molí que hi ha a les instal·lacions de la Cooperativa, se separaven les fulles dels fruits, es pesaven  per saber la quantitat de quilos recollits i passaven per la rentadora d’aigua. El següent pas va ser passar els fruits per la batedora, una màquina que premsa les olives i que extreu un líquid que van poder tastar tots els participants i que tenia un gust picant i amarg. Segons es va explicar, aquest és el pas més important de tot el procediment perquè és on es fan els controls de temperatura i es comproven els tributs de qualitat. Un cop obtingut l’oli, es deixa reposar 24 hores i s’analitza per veure si és bo o no.

A continuació, l’oli s’emmagatzema en uns dipòsits que serveixen per controlar la temperatura i l’oxigen del producte abans de filtrar-se i comercialitzar-se. 

Per acabar l’activitat, es va servir un berenar tradicional: pa torrat amb xocolata i oli de la nova collita que ja es pot comprar des del divendres passat a les botigues de la Cooperativa.

El següent taller tindrà lloc el proper diumenge, 29 d’octubre, i versarà sobre la problemàtica de l’oli usat i la possibilitat d’elaborar altres productes diferents com pot ser el sabó d’espígol.

L’acte més destacat serà l’Esmorzar Popular, que se celebrarà el diumenge 5 de novembre a les instal·lacions de la Cooperativa.

Comentarios
Multimedia Diari