Más de Costa

Coreografies ianquis, ballarins cambrilencs

Reportatge. L’Associació Grup Ball Country No Potser No Potser de Cambrils balla, des del 2004, un dels estils de ball més característics dels Estats Units

GERARD VIVES

Whatsapp
El grup actua també en diverses festivitats de l’agenda de Cambrils. FOTO: alba mariné

El grup actua també en diverses festivitats de l’agenda de Cambrils. FOTO: alba mariné

La influència dels Estats Units, de la seva cultura, dels seus costums i del seu estil de vida; és present a tot el món, també al nostre país. Restaurants de menjar ràpid com McDonalds’s o Burguer King, tradicions com Halloween i el Pare Noel evidencien aquesta empremta que ha deixat l’imperi nord-americà a la nostra societat, causant un impacte gairebé transversal.

Pel que fa al món de les arts escèniques, de la música i la dansa, sembla que la petjada també hi és.

A la província de Tarragona, hi destaca una modalitat de ball que es podria definir com a ball insígnia dels Estats Units, i que en diferents pobles tarragonins, hi té una afició creixent. Es tracta del country, aquell ball que es balla en grup però de manera individual i que, tot realitzant una coreografia conjunta, relata històries de cowboys i vaquers del sud dels Estats Units.

La història del country es remunta al segle XVII, quan immigrants europeus que arribaven a territori nord-americà, van començar a barrejar el folk amb balades i altres peces variades. Posteriorment, al sud del país es va anar introduint la cultura dels cowboys i aquesta música folk es va anar transformant en l’anomenat hillbilly, terme derivat del terme hillbillies, nomenclatura amb què es coneixia als vaquers dels Estats Units. Les discogràfiques del moment van relacionar aquest terme amb el country, i aquest és el que ha arribat fins als nostres dies.

A Cambrils va néixer, l’any 2004, l’Associació Grup Ball Country No Potser No Potser. La iniciativa va sorgir d’un grup de ballarins cambrilencs que es van començar a interessar per aquest ball americà i van començar a rebre classes per part d’un professor de Lleida. Amb el temps, aquests alumnes van anar adquirint experiència i van decidir formar el seu propi grup de country, i obrir aquest món a les veïnes i veïns de Cambrils i de la Costa Daurada, que en aquells anys encara estava poc estès.

Això podria explicar per què el grup cambrilenc balla ‘diferent’ que la resta de grups de la zona. Com en molts altres estils de ball, el country recull, dins el mateix estil, diferents modalitats dins el mateix ball. Una de les més famoses, i la més extensa dins els clubs de country de la Costa Daurada és el Line Dance. En canvi, al grup No Potser No Potser es balla countrycat, una modalitat més americana, amb més moviment de cames. El countrycat té més seguidors a les poblacions d’interior, a la zona de Lleida i a Barcelona, i des del 2004 també a Cambrils, excepcionalment, ja que aquests van aprendre a ballar a través de professors de Lleida.

El grup està format per uns 30 membres en total, que estan dividits en diferents grups, ja que el grup No Potser No Potser ofereix classes de ball per a tots els nivells, des de principiants fins als més avançats. Els dilluns assaja el nivell principiant al Centre Cultural de Cambrils. Seguidament és el torn del nivell avançat i, segons explica Mònica Pérez, secretària del grup; molts principiants es queden, en acabar la seva classe, a veure si poden agafar el ritme dels del nivell avançat. «Aquest fet és molt positiu per la colla, perquè vol dir que hi ha entusiasme i ganes d’aprendre per part dels nous membres», explica Mònica Pérez. Dimecres és el torn del nivell més avançat, realitzant els assajos al Centre Cívic Nou de Cambrils.

De la mà del grup No Potser No Potser, fins i tot als més grans és capaç d’arribar aquest ball, ja que el grup assaja també al casal de jubilats Casa de Mar, cada dijous. El Diari ha pogut saber que alguns residents del casal també s’animen a ballar amb els membres del grup, i alguns segueixen activament la colla.

El grup de Country No Potser No Potser va celebrar ahir la seva segona trobada d’estiu, una jornada farcida de balls i de colles d’arreu, que van sorprendre el públic del Passeig Marítim de Cambrils amb les seves coreografies. Aquesta trobada és una de les més importants, juntament amb la que se celebra al juny.

Comentarios

Lea También