‘Crema Cremada’, dels altafullencs Treaterapia, al FITAG de Girona

La companyia participarà per segona vegada en aquest important certamen internacional de teatre ‘amateur’, que està previst que es celebri del 25 al 29 d’agost. Hi ha una trentena de seleccionats

29 mayo 2020 17:47 | Actualizado a 29 mayo 2020 18:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup de teatre altafullenc Treaterapia forma part de la gairebé trentena de seleccionats per participar a la 20a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), en un principi previst de celebrar-se del 25 al 29 d’agost a aquella ciutat, i en altres escenaris a municipis de terres gironines. La companyia participarà per segona vegada en aquest certamen teatral, després d’haver-ho fet el 2018 amb l’obra Pla de Xoc, òpera prima del guionista i director de Treaterapia, Joan Maria Vidal.  

L’edició d’enguany del FITAG ve marcada per la crisi del coronavirus. Aquesta excepcionalitat fa que des de l’organització del festival s’hagi volgut donar visibilitat a aquelles obres que la pandèmia ha impedit estrenar. Aquest és un valor afegit al bon regust que Treaterapia va deixar al festival el 2018. «Ens van demanar el guió de Crema Cremada i hem estat seleccionats esdevenint així l’únic grup de la província de Tarragona que ha participat en els 20 anys d’història de FITAG», comenta Vidal. 

La situació inesperada de la pandèmia va privar d’estrenar aquesta comèdia a l’auditori del Centre Cultural del Catllar, ja que el casal La Violeta d’Altafulla està en obres de remodelació, amb representacions programades per als dies 21 i 22 del passat mes de març, i preestrena prèvia per als mitjans de comunicació, actors, i crítics teatrals. Vidal recorda que es duien venudes més de 200 entrades anticipades, a les dates d’actuació, i que «hem retornat l’import de les localitats, amb el convenciment que aquest públic fidel el tindrem igualment, quan sigui aquí possible la posada en escena». 

Treaterapia havia confirmat representacions en d’altres municipis que van haver de ser cancel.lades, però l’expectació suscitada per gaudir del nou muntatge teatral fa que, sobre la marxa i tal com evolucioni el desconfinament i l’aixecament de l’estat d’alarma, puguin ser reprogramades. Vidal afirma que sortosament «hi ha un públic delerós de veure’ns i això vol dir que estem en el bon camí». 

Durant el confinament, Treaterapia ha afrontat el repte de, com a mínim, no prerdre bona part del treball de cara a l’estrena frustrada de Crema Cremada, i l’han mantingut mitjançant assajos de forma telemàtica. Des del 25 de maig s’han pogut retrobar i «assajar a l’aire lliure, però amb mascaretes i sense tenir contacte físic, amb lo qual ens abstenim de les abraçades, els petons i, fins i tot, les bufetades», ironitza Vidal. El director del grup confia «recuperar el ritme i, axí que poguem, treballar els assajos al cent per cent». 

Crema Cremada és una comèdia nova «amb un clar missatge de rerefons que vol fer reflexionar l’espectador sobre la societat en què vivim», en paraules del mateix autor, director i actor. El fil conductor rau en una família molt normal, el dia a dia de la qual es veu trasbalsat per l’ascens de categoria laboral de la mare. És entorn d’aquest canvi que gira tot l’entramat de personatges i de fets, des d’una visió molt còmica. L’obra manté un ritme trepidant «que fa riure molt, però també amb un missatge clar al final, que farà pensar els espectadors», assegura Vidal. 

L’elenc de l’obra és gairebé el mateix que va portar a escena Pla de xoc, amb Xavi López, Anna Mulet, Arantxa Piquer, Marc Novell, Rosalia Juan Pulido, Laia Marsà, Gemma Fuentes (nova incorporació) i el mateix Joan Maria Vidal, que deixa emprempta de la seva progressió com a dramaturg.Per altra banda, Vidal destaca la inversió que el grup ha fet per a aquest muntatge, sobretot en el decorat, una escenografia específica amb treball de fusteria i també d’enginyeria. 

Les circumstàncies del moment coarten l’estrena de la comèdia, sigui abans o després de la seva participació al FITAG, però sí que és segur que la veurem a casa nostra.

Comentarios
Multimedia Diari