Càritas Torredembarra vetlla per la formació laboral

L’entitat porta més de vint anys dedicats als més necessitats. Ara se centra més en dur a terme una tasca sociolaboral

06 mayo 2018 08:58 | Actualizado a 06 mayo 2018 09:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Càritas Parroquial de Torredembarra és una organització catòlica que fa molts anys que està en actiu. L’entitat es va crear amb l’objectiu d’ajudar la gent necessitada com les persones que viuen soles a casa o la població que no pot arribar a final de mes. «Ara ens estem centrant més en una labor sociolaboral amb l’objectiu de formar i buscar feina», explica Pere Bosque, president de Càritas. I afegeix: «Veiem que la gent que no té feina, no se’n surt i no pot tirar endavant». Per aquesta raó, un dels programes que du a terme l’entitat és el de Formació amb cursos que fan els mateixos voluntaris i que, encara que no tenen una oficialitat, serveixen perquè la gent estigui més preparada i els resulti més accessible trobar feina. «L’objectiu és buscar que les persones puguin trobar una feina digna per poder mantenir-se», assegura Bosque.

Càritas té un programa d’acollida, que és el primer pas per les persones beneficiàries de l’entitat. «És el lloc més delicat de tots perquè és on rebem per primera vegada la gent», destaca el director. La funció és orientar les persones que venen a Càritas i detectar quines són les seves necessitats. Un total de 558 persones van passar per aquest primer programa de l’entitat l’any 2017. Llavors a través del servei d’acollida es passa als Serveis Socials de l’Ajuntament, que són els qui decideixen qui pot rebre ajuda i de quin tipus.

Al costat de la gent gran

La gent gran és una part de la població que més necessitats sol tenir perquè moltes d’aquestes persones viuen soles. Per això, Càritas té diversos programes dedicats a aquest sector de la població. Ara al teu costat té com a objectiu realitzar un acompanyament tant dins com fora del domicili conversant, escoltant, compartint aficions i jugant a jocs de taula, per exemple. 

Ara, l’entitat ha començat un projecte amb 20 alumnes de l’INS Torredembarra, que per parelles visiten gent gran per passar una tarda amb ells. «Ells estan encantats, ens diuen que és com si anéssim a veure la seva àvia», assegura Pere Bosque. Un altre programa seria el de Bon dia, en què els voluntaris truquen cada dia a 82 persones amb la finalitat de fer un acompanyament a aquelles persones grans que presenten un factor de risc.

L’entitat també ajuda amb el menjar, la roba i les coses de la llar. El programa que més acollida té és el SDA (Servei de Distribució d’Aliments), que es realitza dues vegades a la setmana per un total de 131 famílies i 380 beneficiaris. Pere Bosque explica que «el SDA té més persones soles, és el nombre més gran dels beneficiaris».

En aquest programa d’aliments, el director assegura: «Tenim un gran repte perquè a molta gent li fa vergonya vindre». Però, des de l’entitat, es treballa per animar-los que rebin ajuda perquè la necessiten.

Roba, mobles i electrodomèstics

A més dels aliments, també tenen un rober al qual l’any passat van entrar 12.420 kg de roba que la gent va donar. La població també dóna mobles i electrodomèstics, «ara hi ha una temporada en la qual no en ve tant de material com abans, necessitem que la gent doni més mobles». Després de l’arribada de tot el material, se selecciona i es posa a la venda a la mateixa botiga de Càritas. L’any passat es van fer 1.017 vendes de la llar i 4.114 del rober.

Càritas Torredembarra compta amb un total de 76 voluntaris, «però qualsevol cop de mà és benvingut», tal com assegura Pere Bosque. Tothom pot ser voluntària sempre que tingui temps i que s’ofereixi a realitzar la seva tasca de manera voluntària, lliure, gratuïta, responsable i altruista. «Vam començar amb molt poc voluntaris i només donàvem aliment a 4 o 5 famílies al començament», explica Pere Bosque referint-se a com ha canviat l’entitat en aquests anys.

Comentarios
Multimedia Diari