Cubelles i Cunit volen que l'àmbit de la tèrmica no siguin zona energètica

La fi de l'activitat a les instal·lacions comportarà una reducció d'ingressos en impostos de gairebé un milió d'euros pel consistori cubellenc

19 mayo 2017 22:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Ajuntaments de Cubelles (Garraf) i Cunit (Baix Penedès) demanaran que el tancament definitiu de la Tèrmica de Foix també comporti la desqualificació de zona energètica per part del Ministeri d'Indústria, Energia i Comerç. Volen que els terrenys que ocupen les instal·lacions, equivalents a onze camps de futbol, es puguin destinar a altres activitats, bé siguin industrials o municipals. La central, ubicada al terme municipal de Cubelles però molt a prop del poble veí, haurà d'estar desmantellada d'aquí a quatre anys, segons les previsions d'Endesa. De moment, el consistori cubellenc ja ha calculat que el tancament comportarà una disminució d'ingressos en impostos de gairebé un milió d'euros.

L'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, acompanyada dels membres que conformen el govern a l'espera d'assolir un pacte i definir el cartipàs, ha assegurat que en aquests moments no disposen de cap comunicat oficial respecte el tancament definitiu de la Central de Foix. Amb tot, els regidors han aplaudit la notícia, a l'espera de conèixer els detalls del desmantellament. El regidor José Manuel Ardila ha demanat prudència abans de saber si realment Endesa enderrocarà les oficines i els menjadors de la companyia, que inicialment preveia mantenir intactes, alhora que ha dit que estudiaran la petició per tal que Cubelles sigui desqualificada com a zona energètica.

A l'espera de conèixer els detalls, Ardila ha dit que el govern "està obert a escoltar" les propostes d'Endesa, confiant que els terrenys es podran destinar a altres activitats, les quals es podrien incloure en la imminent revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. En aquest sentit, no descarta acollir noves indústries o bé poder negociar amb la companyia un contracte per a usos municipals. Sigui com sigui, el govern ja ha calculat que deixarà d'ingressar un milió d'euros en impostos, que preveu compensar momentàniament amb els impostos que generaran les obres de desmantellament: "hi haurà una repercussió directa", ha assegurat.

Des de Cunit, l'alcaldessa Montserrat Carreras ha assegurat a l'ACN que és "el moment ideal" per a "alliberar la qualificació de zona energètica". Tot i no tenir cap comunicat oficial per part d'Endesa, Carreras insisteix a rebutjar qualsevol futura instal·lació de cicle combinat. Considera que la comparació entre la inversió necessària i els beneficis que pot generar una instal·lació d'aquest tipus fa que sigui "cada vegada una cosa més de passat que de futur". Per això ha demanat "mirar endavant, amb energies renovables, i canviar tot el sistema energètic d'aquest territori".

Pel que fa al desballestament, l'alcaldessa de Cunit ha proposat que es formi un "comitè de seguiment" perquè els dos municipis afectats puguin controlar com s'està desenvolupant el procés, garantint així que no es produeix cap contaminació mediambiental. Amb tot, Carreras no descarta la possibilitat de no enderrocar la xemeneia de 175 metres, ja que considera que pot esdevenir una icona turística i un emblema de "l'arquitectura industrial". Des de Cubelles, però, José Manuel Ardila s'ha mostrat prudent davant aquesta possibilitat i ha assegurat que "cal estudiar-ho a fons".

Comentarios
Multimedia Diari