Culminen una obra de Jujol inacabada

Estudiants d’Arquitectura de la URV elaboren una proposta efímera al campanar de Sant Jaume.

REDACCIÓ

Whatsapp
Els estudiants que han fet la instal·lació amb el professor Roger Miralles, a l’esquerra, i l’arquitecte Josep Llinàs, a la dreta.  FOTO: URV

Els estudiants que han fet la instal·lació amb el professor Roger Miralles, a l’esquerra, i l’arquitecte Josep Llinàs, a la dreta. FOTO: URV

Com seria l’estructura que corona el campanar de l’església de Sant Jaume de Creixell si l’arquitecte Josep Maria Jujol l’hagués pogut completar tal com figurava als seus esbossos?

Amb aquest punt de partida, prop d’una vintena d’estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV (ETSA) han treballat durant tres mesos en l’estudi dels dibuixos i plànols de Jujol i la construcció d’una estructura que interpreta l’obra de 1917 de l’arquitecte modernista. El passat dijous l’han mostrat als peus del campanar de Creixell.

El taller l’han conduit el professor Roger Miralles i l’arquitecte Josep Llinàs, expert en Jujol que precisament va ser el responsable de la reparació del penell de l’església l’any 2009 quan va fer-se malbé.

Organitzats en equips, els estudiants han fet una proposta per a cadascun dels quatre elements que el campanar no incorpora però que sí que figuraven en els documents de Jujol, de qui es desconeix per què va deixar inacabada l’obra. L’ús del color és un element molt característic de Jujol, que, en canvi, no va arribar a aplicar-se en aquest obra, explica Roger Miralles.

L’ús del color

Per això s’ha utilitzat una tela amb franges blanques i blaves que materialitza les idees del moviment i d’allò eteri que buscava Jujol. A sobre, hi han col·locat els escuts que figuraven als dibuixos i que tenen la particularitat d’estar doblegats per la força del vent.

A la part de sota, una porta grossa construida amb zinc i de color groc reprodueix la forma que saben que hagués tingut, i una altra porta més petita, en blau, que representa el lloc de pas de les persones cap al cel.

Tota aquesta estructura s’articula en un biombo que genera la verticalitat del campanar i simbolitza la relació entre la terra i el cel, que es reforça amb l’ús dels elements constructius: la totxana i la pedra per a la gravetat de la terra, i la tela per a la lleugeresa del cel.

Per últim, quatre estudiants s’han vestit dels sants adjacents al campanar, però que en la idea original de Jujol tenien color. Sobre aquest aspecte, Miralles explica que «Jujol utilitzava peces de fàbrica i les modificava amb ferros i colors».

Temas

Comentarios

Lea También