Cultura finalitza la restauració del criptopòrtic de la 'domus' de la vil·la romana dels Munts, a Altafulla

Els treballs inclouen el mosaic i una part de les pintures murals decoratives que encara es conserven

19 mayo 2017 20:01 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

ACN Altafulla .- El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura ha finalitzat la restauració del criptopòrtic de la domus de la vil·la romana dels Munts, a Altafulla (Tarragonès). La vil·la, d’època romana altimperial, és un dels conjunts més importants d’Hispània en la seva categoria. És l’emplaçament romà amb un millor nivell de conservació a Catalunya i preserva una de les millors representacions de pintura mural d’època romana i dels conjunts de mosaics de tota la península Ibèrica. La vil·la forma part del conjunt de Tàrraco, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. Les restes que s’hi conserven són un testimoni de la gran riquesa arquitectònica i decorativa que va caracteritzar aquesta vil·la romana.

Els Munts es va construir a mitjan segle I i va ser reestructurada al segle II per Caius Valerius Avitus, un alt càrrec de l’administració de Tàrraco, i la seva esposa Faustina. Caius va engrandir les termes principals de la vil·la, amb la inclusió de més piscines i noves estàtues. Va construir una gran cisterna i va renovar les pintures i alguns dels paviments de la casa.

La intervenció als Munts forma part del pla de conservació del conjunt arqueològic que està desenvolupant el CRBMC amb la col·laboració del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i que s’emmarca en el projecte de rehabilitació i adequació de les cobertes de la domus i de les termes de la vil·la imperial dels Munts, previst en l’acord marc del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco.

Les feines de conservació i restauració es van iniciar amb una neteja dels mosaics de la zona del criptopòrtic i amb una reintegració de les tessel·les, que s’havien anat perdent amb el temps. També es va retornar l’esplendor cromàtica a les pintures murals de la mateixa zona, els colors de les quals havien esdevingut opacs arran d’una antiga intervenció dels anys 90.

L’alteració dels mosaics i de les pintures romanes havien estat causats principalment per les aigües de filtració i de capil·laritat, que havien provocat deformacions i pèrdues de material, entre d’altres degradacions, que havien afectat tant les capes més superficials com les de suport.

 

Nova coberta

Dins del pla de conservació endegat als Murs, es preveu, en un futur immediat, la substitució de l’actual coberta per una de nova, amb la finalitat de renovar i de continuar protegint de la pluja els elements arqueològics i decoratius de la domus, alhora que s’ampliarà el seu abast de protecció. D’aquesta manera, els mosaics de la zona anomenada del triclini i de l’ambulacre es podran retornar al seu emplaçament original, fet que permet una millora substancial de la interpretació de les restes arqueològiques per part dels visitants.

 

Comentarios
Multimedia Diari