Cunit reviu el contraban de la postguerra amb una fira temàtica i l'estrena d'un documental

El municipi va ser un dels principals punts d'entrada il·legal de tabac per la costa durant els anys 50

19 mayo 2017 23:09 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cunit celebra aquest dissabte 4 d'abril la primera Fira del Contraban, amb la qual vol recrear la vida al municipi als anys 50, en plena postguerra. Un dels elements principals de la fira serà l'estrena del documental 'Els anys del contraban'. La cinta, produïda per Dipso Films, combina el record d'alguns testimonis de l'època, que aleshores eren nens, amb recreacions fetes recentment a les platges del municipi amb la col·laboració de diversos veïns com a figurants. La intenció de l'Ajuntament de Cunit és recuperar una etapa històrica en què la vila va ser un dels principals punts d'entrada il·legal de tabac per la costa, de manera que tots els veïns es beneficiaven del contraban.

Materialitzar les vivències que avui en dia expliquen els avis del municipi als seus néts i deixar constància d'una època cabdal pel municipi. Aquests són alguns dels objectius de fons del documental que s'estrenarà aquest dissabte, i que ha acabat desencadenant la celebració d'una fira temàtica als carrers del nucli antic. Jaume Casañas, regidor de Patrimoni i Turisme de Cunit, remarca a l'ACN que sense l'època del contraban "Cunit no seria el que és ara".

A 'Els anys del contraban', explica Casañas, s'hi pot veure la hipòtesi dels historiadors que asseguren que l'entrada il·legal de tabac al municipi durant els anys 50 va permetre el posterior desenvolupament turístic de la vila. Els testimonis també relaten diverses anècdotes viscudes quan eren nens. Jaume Casañas explica que, en aquella època, al municipi hi vivien 300 persones, de manera que tothom "estava implicat d'alguna manera en el contraban", ja que "en una nit guanyaven els mateixos diners que en tot un mes de feina".

L'estrena del documental serà aquest dissabte 4 d'abril a les 12 h a la sala d'actes del casal Municipal de Cunit, i hi haurà un segon passi a les 18 h. En paral·lel, durant tot el dia, la Fira del Contraban acollirà una trentena de paradistes artesans, activitats infantils, una exposició de cotxes i motos dels anys 50 i una fira de tapes. Tot, ambientat en la postguerra. La intenció dels organitzadors de cara a pròximes edicions és poder engrandir la fira durant tot un cap de setmana, de manera que s'hi puguin incloure concerts de versions de música de l'època.

 

Comentarios
Multimedia Diari