Denuncien que Nitricomax vol fer materials per fabricar explosius a la Canonja

La companyia nega que vulgui fabricar explosius "per a cap ús civil ni militar"

19 mayo 2017 20:05 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’entitat ecologista Gepec ha presentat al·legacions contra la sol·licitud de l’empresa Nitricomax a la Generalitat per posar en marxa un procés de fabricació de nitrat d’hexamina a la factoria de la Canonja (Tarragonès). Segons els ecologistes, aquest material es dedicarà a la producció d’explosius, per la qual cosa avisen d’una activitat de risc “a menys d’un quilòmetre d’edificis habitats” i d’un possible “efecte en cadena” en cas d’accident. En concret, Gepec denuncia que l’empresa vol fabricar 40.000 tones anuals de nitrats amb un emmagatzematge permanent de substàncies perilloses i demana al Govern que no autoritzi l’activitat. Per la seva banda, la companyia sosté que a la factoria de la Canonja “no s’hi fabricarà explosiu per a cap ús civil ni militar” i defensa que el risc que presenten aquestes matèries primeres és d’inflamabilitat i “mai d’explosió”.

Segons ha explicat aquest dimecres en roda de premsa l’advocat de l’entitat ecologista, Albert Calduch, a més de la presència ja existent de dipòsits d’àcid nítric, Nitricomax pretén la fabricació de 40.000 tones l’any de nitrats amb un “emmagatzematge permanent de substàncies perilloses”. El Gepec considera que l’estudi d’impacte ambiental de l’empresa la prevenció de riscos que l’estoc d’hexamina previst (252 tones) o de nitrat d’hexamina (571 tones) “no comportarà un augment associat de perill per reaccions en cadena” a causa d’incidències en les instal·lacions properes del polígon petroquímic sud.

L’entitat ecologista ha afirmat que el nitrat d’hexamina, patentat per l’empresa, és un combustible base per fabricar explosius, tant civils com militars, i que no és a l’abast de Nitricomax determinar quina serà la seva utilització per part de les firmes compradores. El Gepec ha recordat que el grup Maxam, del qual forma part Nitricomax, és “un referent mundial” en explosius militars. A més, els ecologistes han advertit que el nitrat, en cas de degradació, produeix emissions “altament tòxiques de formaldehid i amoníac” i que és una substància fàcilment soluble en aigua i, per tant, “contaminaria greument l’aqüífer en cas de fuita”.

El Gepec ha assegurat que les matèries primeres que faran servir seran l’hexamina, amb 252 tones emmagatzemades en magatzem, i àcid nítric, amb 2.400 ones en els dipòsits d’aigua de l’antiga Ercros, “ambdós tòxics per a la pell i les vies respiratòries, inflamables i comburents i que, en cas d’incendi, produirien gasos d’alta toxicitat”. Per tot plegat, un cop finalitzat el termini d’al·legacions, el grup ecologista ha demanat a la Generalitat que no autoritzi l’activitat. A més, si el projecte tira endavant, vol que l’empresa realitzi un estudi que descarti “una explosió en cadena” i que prevegi una assegurança de responsabilitat civil per cobrir qualsevol deflagració.

Calduch ha apuntat que l’entitat ha demanat una anàlisi de risc que impliqui una comparativa amb els accidents ocorreguts en instal·lacions europees on incidències no previstes en dipòsits de nitrats van ocasionar explosions incontrolades molt greus. Així, el Gepec ha recordat l’explosió de l’empresa AZF a Tolosa de Llenguadoc (França) el 2001, on la interacció dels nitrats amb vapors i substàncies alienes va provocar l’explosió d’unes 300 tones de nitrat amònic, produint 30 morts, 3.000 ferits i 15.000 persones amb seqüeles físiques i psíquiques, entre d’altres. “Són uns fets que es poden repetir aquí”, ha afirmat l’advocat.

 

Nitricomax nega que les matèries primeres siguin explosives

En un comunicat, l’empresa ha informat que el 12 de gener va presentar a la Generalitat el projecte d’ampliació de la factoria, xifrada en uns 10 MEUR. L’empresa sosté que el producte que es fabricarà “no és explosiu i no és comparable a altres productes químics”. De fet, Nitricomax argumenta que “no conté grups químics associats a propietats explosives, per la qual cosa no és ni es considera explosiu”.

L’empresa pertanyent al grup Maxam defensa que les noves instal·lacions seran íntegrament dedicades a la producció de nitrat d’hexamina i que això no implica una ampliació de la capacitat de producció d’àcid nítric. A més, manté que el risc d’aquestes matèries primeres és d’inflamabilitat i mai d’explosió, i garanteix que a la Canonja “no es fabricarà explosiu per a cap ús civil ni militar”.

La companyia afirma que ha presentat tots els permisos sol·licitats segons els protocols i requisits marcats per l’administració i els estàndards internacionals. En matèria de prevenció de riscos i gestió mediambiental, afegeix, “compleix estrictament tant els seus propis estàndards d’actuació com els de la legislació catalana, estatal i europea al respecte”. A més, Nitricomax sosté que la seva actuació està “auditada” tant per la pròpia companyia com per tercers, així com per les autoritats competents de la Generalitat, i que “tot el personal de la companyia està format perquè en la seva manipulació no es cometi cap acció que posi en risc a les persones, les instal·lacions o l’entorn”.

 

Comentarios
Multimedia Diari