Detectat a Creixell un bacteri que posa en perill als ocells

Les aus afectades són les mallerengues que pateixen una pneumonia que les acaba matant. La Suttonella ornithocola ha afectat a molts exemplars al nord d'Europa

19 mayo 2020 17:01 | Actualizado a 22 mayo 2020 11:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa mesos a Alemanya s’han trobat moltes mallerengues mortes als jardins. Recentment s’ha resolt la causa de les morts d'aquests ocells. Es tracta d’una malaltia infecciosa produïda per un bacteri anomenat Suttonella ornithocola. Aquest bacteri és inofensiu per als humans, però que afecta a les mallerengues, sobretot a les espècies de mida més petita, i els hi provoca pneumònia. El bacteri es va descobrir per primer cop a Anglaterra l’any 1996.  El passat mes de març es va detectar el primer cas a l’oest d’Alemanya. En dos mesos s’han detectat més de 26.000 casos a Alemanya, però la malaltia també s’ha reportat a Luxemburg, Bèlgica i l’est de França. La majoria d’ocells afectats són mallerengues blaves, però també s’han trobat casos en mallerengues carboneres (les espècies que més freqüenten les menjadores).

L'Institut Català d'Ornitologia, juntament amb la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat, promouen la creació d’una Xarxa d'alerta i detecció de la malaltia Suttonella ornithocola a Catalunya. La xarxa fa una crida a la ciutadania després de la detecció del primer cas sospitós de la infecció en pàrids a Catalunya, el passat 7 de maig, a Creixell (Tarragonès).

Com es detecta?

Els ocells afectats es detecten principalment als jardins, a prop de les menjadores, sense amagar-se ni fugir dels humans, perquè ja no reaccionen als estímuls de l’ambient. Altres símptomes de la malaltia inclouen problemes per respirar, pèrdua de les plomes del cap i parpelles tancades. Els ocells afectats ja no mengen i són incapaços d’engolir.

Ha passat una setmana des de la detecció del primer possible cas i no han aparegut altres registres de casos sospitosos. Tot i això, es demana a tothom que estigui alerta i, si se’n detecta algun cas sospitós, retirar immediatament les menjadores i abeuradors del jardí. Cal recordar que durant tot l’any les menjadores s’han de mantenir en condicions higièniques saludables.

S’espera poder avaluar l'abast dels possibles casos sospitosos de la malaltia per tal d’evitar la seva expansió.

Comentarios
Multimedia Diari