Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Detingut un veí del Vendrell per vendre obres d'art robades a Catalunya i França

La investigació es va iniciar en localitzar-se en una subhasta a París una de les escultures d’un conegut escultor sostreta al Vendrell el 1986

Diari de Tarragona

Whatsapp
La policia intervenint una de les obres d'art robades pels detinguts.

La policia intervenint una de les obres d'art robades pels detinguts.

Els Mossos d'Esquadra han detingut dues persones acusades d'haver venut obres d'art robades en habitatges de Catalunya i França. La policia francesa i els Mossos van registrar diverses entrades i perquisicions simultànies a França i a Catalunya el passat 20 de setembre i van detenir un home de 71 anys i de nacionalitat francesa i una dona de 46 i origen rus pels delictes de receptació i contraban. Els agents van intervenir sis armes de foc, munició i una obra atribuïda a Sorolla, probablement falsa. La investigació es va iniciar arran d'un robatori amb força comès el 29 de gener de 1986 a la casa d’un conegut escultor al Vendrell. Es dona la circumstància que l'home detingut viu al Vendrell i la seva família ja tenia una segona residència al municipi quan es va produir el robatori.

En aquella època l'escultor residia a París i aquesta era la seva segona residència. Els lladres es van endur una escultura i un relleu, els dos de bronze, que pesaven uns 80 quilograms i que estaven valorades en 10 i 6 milions de les antigues pessetes (60.000 i 36.000 euros), respectivament.

A finals del mes de desembre del 2013 l’escultura anomenada 'Sant Georges et le Dragon' va ser venuda a un galerista de París. Uns mesos després aquest comprador va fer una consulta sobre l’escultura a una fundació de l’escultor amb qui mantenia una relació professional anterior, moment en què va descobrir que l’obra era producte d’un robatori. El relleu sostret al Vendrell també estava previst per ser subhastat el mes de maig del 2014 a la mateixa sala de subhastes francesa.

La denúncia interposada per la fundació va permetre a la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra contactar amb els servei policials francesos i aturar-ne la venda, preservar el relleu, bloquejar la venda i retirada de l’escultura, amb l’aportació de les dades bàsiques dels venedors.

El detingut viu al Vendrell i la seva família ja tenia una segona residència al municipi quan es va produir el robatori

A requeriment de l’UCPH la policia francesa va estudiar altres vendes realitzada pels venedors de les obres sostretes a Catalunya i van descobrir que haurien venut i ofert més obres d’art sostretes en un altre domicili de França. En aquest cas es tractava d’un robatori violent a París d’on haurien sostret 27 obres, la majoria d’un mateix artista. Per aquests fets es va iniciar una investigació a França que va permetre relacionar els investigats pels Mossos amb una organització criminal transfronterera dedicada a la venda de les obres d’art sostretes i que probablement participava en el robatoris de manera indirecta.

La investigació a Catalunya es va aturar per facilitar que la francesa pogués prosperar i aquest fet va propiciar que les dues culminessin amb entrades i perquisicions simultànies a França i a Catalunya que es van realitzar el passat dia 20 de setembre. Els Mossos conjuntament amb efectius de la policia francesa desplaçats a Catalunya van detenir dues persones pels delictes de receptació i contraban: es tracta d’un home de 71 anys i de nacionalitat francesa i una dona de 46 i origen rus. Es van intervenir també sis armes de foc, munició i una obra atribuïda a Sorolla, probablement falsa.

Es dona la circumstància que el detingut viu al Vendrell i la seva família ja tenia una segona residència al municipi quan es va produir el robatori. La cooperació policial entre Mossos d’Esquadra, gendarmeria i Policia Nacional de França ha permès la desarticulació d’aquest grup criminal, tot i que no es descarten més detencions quan s’analitzin les documentacions i objectes intervinguts.

Els detinguts van passar a disposició judicial el 21 de setembre i després de declarar van quedar en llibertat amb càrrecs. Tots dos tenien una ordre europea de detenció emesa per les autoritats judicials franceses en relació als fets ocorreguts a França, per tant també van haver de declarar per videoconferència a l’Audiència Nacional.

Temas

Comentarios

Lea También