El Caramot del Vendrell, el drac de foc més gran d’Europa fa 35 anys

Reportatge. És un drac de més de 20 metres de llargada i 3 metres d’alçada, que el converteixen en un drac únic i que enguany està d’aniversari

20 octubre 2019 17:20 | Actualizado a 21 octubre 2019 10:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un dels elements més estesos de la cultura popular a Catalunya són els dracs i bèsties de foc. De totes les seves variants, com poden ser víbries, dracs de totes les mides i formes, i animals convertits en diabòlics, com poden ser galls, gossos, mulasses i cavalls; al Vendrell en destaca un per la seva mida i grandària.

Es tracta del Caramot, un drac de més de 20 metre de llargada i que pesa 750kg i que per això és considerat el drac de foc més gran d’Europa, i dels més grans del món. Sumant els punts de foc de la boca, el llom i les ales s’obté un resultat de 50 punts de foc, tret que també caracteritza al Caramot no només per les seves mides, sinó també per la quantitat de foc i carretilles que és capaç de cremar.

L’any 1983, un grup de joves de la vil·la es van proposar de construir un drac com ningú havia vist mai abans. L’any següent, el 1984 es va estrenar per la Festa Major de Santa Anna, i d’això n’ha fet 35 anys.

El Caramot està dividit en quatre vagons que componen el cos del drac ,i s’articulen mitjançant uns braços connectats a unes ròtules. Tot i això, les seves dimensions fan sovint dificultosa la seva mobilitat, i fa que els membres de la colla hagin d’estudiar molt bé les mides i els carrers per on passar, a l’hora de preparar la cercavila. És el cas de la Festa Major del Vendrell de l’any passat, en què en modificar-se el recorregut, el Caramot va haver de sortir del seu cau mesos abans, per veure si passava per un carrer que confluïa amb la Plaça Nova del Vendrell, un dels punts que aglutinen més persones durant la Cercavila de Foc del poble.

Precisament, aquest és un dels ‘handicaps’ del Caramot, i és que degut als seus 20 metres de llargada i 3 metres d’alçada, des de la colla es veuen a vegades obligats a renunciar a alguna sortida fora, ja que per transportar el Caramot cal un tràiler sencer, i no sempre hi és la possibilitat d’aconseguir-ne un. Tot i això, durant aquests 35 anys el Caramot ha actuat a llocs com Irún, Barcelona, la Bisbal d’Empordà i Castelló, entre d’altres.

Precisament per suplir amb això, l’any 1999 l’entitat va crear les Puces del Caramot. Es tracta de quatre puces diabòliques, de 30 kg cada una i que són ballades per una persona. Gràcies a les Puces, la colla té més versatilitat i els hi és més fàcil programar sortides, a causa de la mida considerablement més reduïda de les Puces. La iniciativa de crear-les es va iniciar l’any 99, després que comencessin a córrer rumors pel municipi de què el local on estava guardat el Caramot estava brut i tenia puces. Els membres de la colla van decidir doncs, crear quatre figures, en to de mofa cap a aquest rumor.

El drac de foc més gran d’Europa ha complert 35 anys. La seva grandària, la seva quantitat de foc i la seva majestuositat són presents en l’imaginari de tots els vendrellencs. Tant, que el Caramot ha inspirat històries diverses, com la del conte ‘La Rosa de Foc’, un conte presentat pel Ball de Diables del Vendrell, escrit per Jordi Urpí i il·lustrar per Jordi Pellicer. Dos vendrellencs que van reformular la llegenda de Sant Jordi amb el Caramot, els Diables i la Mulassa com a protagonistes.

Comentarios
Multimedia Diari