El Penedès diu a Torra que no posi excuses i que la vegueria deixi de ser simbólica

El territori demana competències i capacitat de decisió i gestió

14 marzo 2019 17:42 | Actualizado a 19 marzo 2019 10:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

"El més important és que la vegueria sigui útil perquè, si no, ja podem plegar", va dir el delegat al Penedès i alcalde de Vilafranca, Pere Regull, a l’assemblea municipalista del Penedès, a la que va assitir el president de la Generalitat Quim Torra.

Els alcaldes i alcaldesses del Penedès van recordar a Torra que tot i fer dos anys que es va aprovar l’àmbit del Penedès encara no s’ha avançat en la capacitat de decissió d’aquest territori

Capacitat de gestió
L’assemblea simbolitza de fet la reclamacio a la Generalitat per tal que doti el territori de recursos propis i capacitat de gestió i ordenació. I ha retret a la Generalitat que fins ara hagi utilitzat les dificultats pressupostàries com a «excusa».

Alt i Baix Penedès, Garraf i bona part de l’Anoia urgeixen a la Generalitat que doni forma a l’àmbit funcional del Penedès aprovat el 2010 i reafirmat amb el reconeixement de la vegueria ara fa dos anys. 

Compromís
El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar  «el compromís» del Govern amb el  desplegamemt de la vegueria del Penedès. Però no ha concretat termini al seu «compromís» d’accelerar el desplegament dels serveis territorials de l’àmbit Penedès.

La singularitat històrica i cultural, i la necessitat d’auto determinació d’un ampli territori enmig de les dues grans àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona han estat els principals arguments exposats a la primera assemblea municipalista del Penedès.

Per història
«Per la vegueria hi vam lluitar per història, per sentiment, i perquè té potencial», ha remarcat el delegat territorial, Pere Regull, que ha lamentat que, a dia d’avui, l’àmbit tant sols s’hagi traduït en la designació del seu càrrec. 

Els alcaldes i la plataforma Pro Vegueria Penedès han subratllat que el territori necessita «superar el perjudici històric» d’estar dividit en tres regions de la Generalitat (Àmbit Metropolità, Comarques Centrals i Camp de Tarragona) i en dues províncies de l’estat (Barcelona i Tarragona).

Seveis territorials
L’assemblea del Penedès també han reivindicat el desplegament dels serveis territorials com a una urgència. 
«Mantenir la Delegació del Govern nua, sense cap servei territorial desplegat suposaria que el reconeixement del Penedès com a vegueria ha estat un acte merament simbòlic sense cap contingut efectiu».

Els alcaldes han recordat la voluntat de desplegar els serveis al Penedès de forma compartida, sense que cap municipi sigui la capital central. De fet, existeix una entesa entre les quatre ciutats principals per repartir aquests futurs serveis. 

El Vendrell, cultura
Es preveu que Vilanova aculli Territori i Sostenibilitat, Vilafranca assumeixi d’Ensenyament i Agricultura, Igualada s’encarregui d’Empresa i Coneixement, i que El Vendrell es quedi Cultura, a falta de concretar la resta de Departaments que han d’estar al terrirori.

Quim Torra va dir que «podria posar moltes excuses però és cert que el desplegament de competències no pot passar només per haver designat un delegat». Reconeix que «amb la vegueria Penedès hi guanya Catalunya»  ja que ha assenyalat que el reconeixement territorial és un element que genera «equilibri i sostenibilitat».
 

Comentarios
Multimedia Diari