El Pin i Soler es queda a casa

Guardons. El calafellenc Albert Pijuan s’emporta el Premi 
Ciutat de Tarragona de novel·la amb l’obra ‘Tsunami’

14 junio 2020 11:40 | Actualizado a 14 junio 2020 11:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’escriptor calafellenc Albert Pijuan Hereu es va alçar ahir amb el 30è Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·la, un guardó que no es quedava en territori tarragoní des de feia, almenys, una dècada. Per la seva banda, Pau Sabaté i Marquès va guanyar el 20è Premi-beca de traducció Vidal Alcover i Eloy Martínez Simón el 23è Premi de narrativa curta per internet, Tinet.

Enguany, però, no es va poder celebrar el tradicional acte al Teatre Metropol a causa de la Covid-19. Així les coses, el nom dels guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona es va fer públic ahir a la nit en un programa produït per TAC 12, que es va emetre pels canals de la Xarxa de comunicació local de Catalunya i, alhora, via streaming. Tots tres guanyadors destaquen el reconeixement que suposa el guardó, alhora que la seva importància econòmica en un moment d’incertesa com l’actual.

Tsunami és l’obra guanyadora del Pin i Soler de novel·la, dotat amb 21.000 euros. «Tracta de la vida de tres cosins, hereus d’un imperi hoteler. I està centrada en tres jornades decisives a les seves vides que transcorren als ressorts propietat de l’hotel», revela l’escriptor Albert Pijuan (Calafell, Baix Penedès, 1985), que també és dramaturg, traductor i professor d’escriptura. Tsunami d’aigua i d’emocions. «Està tot imbricat, el temps, el mar, els tsunamis emocionals, les conseqüències de determinats actes i tot en aquest ambient festiu del turisme de polseres, mascotes d’animació i borratxeres», avança Pijuan de la novel·la, obra que serà publicada per Angle editorial, dins la seva col·lecció Narratives, aquest setembre.

Albert Pijuan té una curta però intensa trajectòria professional. Curta per la seva edat, i intensa per la quantitat de publicacions. Es dona la circumstància, a més a més, que el seu primer reconeixement li va arribar als 16 anys, justament amb la versió juvenil d’aquests premis, el Domènech Guansé. «Va ser l’inici de tot i em feia gràcia tornar-hi». De fet, «recordo les paraules d’una persona del jurat que em va dir, ‘si continues, guanyaràs el de novel·la’. M’agradaria donar-li les gràcies per aquelles paraules. Potser algun dia recordaré el seu nom». Així mateix, ressalta el fet de ser de Calafell, «orgull de territori. Amb el Pin i Soler també reivindico el territori, que culturalment està força deprimit. Encara que hi ha moltes iniciatives, sempre costa d’arrencar i la baixa autoestima cultural és un altre factor. No és el mateix Tarragona que Girona en l’àmbit cultural. Girona sempre té un plus afegit i en canvi Tarragona, tot i ser també perifèrica, no el té. Per això, a nivell simbòlic, és molt satisfactori».

Vidal Alcover i Tinet

Mentre, Pau Sabaté i Marquès (Barcelona, 1989) va guanyar el 20è Premi-beca de traducció Vidal Alcover, dotat amb 12.000 euros. Des de Grècia, Pau conta que el projecte presentat consisteix a rescatar l’obra de Teòcrit. «És un poeta mig oblidat, encara que és dels més importants de la literatura grega del qual en conservem 30 poemes. És un autor que no ha estat gaire traduït i de fet, en català només hi ha una traducció dels anys 60, en prosa. El meu projecte és traduir-lo al català, en vers. I aquesta és la diferència principal». Pau assenyala que Teòcric és famós, sobretot, «perquè va ser l’inventor de la poesia bucòlica o pastoral. No obstant això, té altres gèneres com ara d’amor íntim o poemes que s’acosten a l’èpic». D’altra banda, també traduirà en vers els poemes que es conserven de Mosco i Bió. L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les Edicions de 1984.

Quant al 23è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, dotat amb 1.000 euros, va anar a mans d’Eloy Martínez Simón (EUA, 1998. Viu a Vilassar de mar), per l’obra de denúncia social Els nigrants. «És un relat molt breu que parteix de la confusió d’un infant que en sentir tot el xup xup als mitjans de comunicació sobre la delinqüència associada a la gent migrada, confon aquests migrants amb monstres», comenta l’Eloy. El guanyador, escriptor prematur, cursa Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona (UB). Els nigrants serà publicat per Cossetània Edicions en un volum que aplegarà altres contes també seleccionats pel jurat.

Finalment els Premis Literaris Ciutat de Tarragona s’han pogut tirar endavant, tot i que amb un canvi de format. «Ens servirà d’experiment per veure si l’incorporem de cara al futur, sense excloure el presencial. Amb el format tradicional, unes 300 persones assistien a la gala del Teatre Metropol i aquest era el públic. En canvi, amb aquesta fórmula simultàniament ho ha vist gent de molts llocs», afirma Joan Cavallé, director de La Casa de les Lletres. Tot i això, Cavallé explica que el lliurament dels guardons no s’ha descartat de forma presencial a la tardor, «quan ja tindrem els llibres». Així mateix, dels premiats, Cavallé destaca la seva joventut, «amb potència al darrere».

Comentarios
Multimedia Diari