Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Síndic veu intolerable la permissivitat amb el 'top manta' i demana contundència

L'informe del Síndic de Greuges inclou els casos concrets de Salou i el Vendrell

Agències

Whatsapp
Imatge d´una parada de ´top manta´, l´agost passat, al Passeig Marítim de Cambrils.  Foto: alba mariné/DT

Imatge d´una parada de ´top manta´, l´agost passat, al Passeig Marítim de Cambrils. Foto: alba mariné/DT

El Síndic de Greuges veu «intolerable» la permissivitat de les administracions amb el top manta perquè «només beneficia els entramats mafiosos que controlen la venda ambulant il·legal» i ha reclamat una «acció contundent» que comporti la sortida de la precarietat dels ‘manters’.

En un informe que ha elaborat el Síndic, Rafael Ribó, sobre el comerç irregular a la via pública, l’anomenat top manta, Ribó defensa que l’actuació policial ha de complementar-se amb un pla paral·lel que garanteixi alternatives laborals o socials per als venedors afectats.

La investigació del defensor ciutadà, que ha abraçat tot Catalunya i ha inclòs els casos concrets de Barcelona, Salou, Sitges, Roses i el Vendrell, critica amb duresa la «inactivitat de les administracions públiques per abordar aquest fenomen», que qualifica de «més pròxim als entramats mafiosos que a la pobresa dels més vulnerables».

El Síndic recomana «una acció curosa i decidida contra les organitzacions que importen i controlen les logístiques de distribució de productes falsificats» i una intervenció coordinada de l’Administració tributària i les forces de seguretat de la Generalitat i estatal.

Segons el Síndic, les principals víctimes del top manta són els venedors o ‘manters’ i el fet que les autoritats «mirin cap a un altre costat» els perjudica més que els beneficia.

Per això recomana abordar aquest fenomen «de manera integral i incloure mesures que suposin una alternativa legal i millorada a la feina que han de fer actualment per guanyar-se la vida». Això significa, en el seu cas, «proporcionar-los allotjament, formació ocupacional i prendre mesures per regularitzar la situació administrativa d’aquells que ho requereixin».

En el marc d’aquesta investigació, el Síndic va decidir reunir ahir les parts implicades per concretar i proposar al govern català «solucions factibles» perquè aquest les executi. Van ser convidats a la reunió representants de les entitats socials i dels gremis de comerciants, els membres de diverses associacions afectades i alguns responsables de l’administració i de les entitats municipalistes.

L’objectiu, segons el Síndic, és analitzar conjuntament sortides per a les persones que s’han vist en la necessitat de subsistir econòmicament amb aquesta pràctica il·legal.

L’informe del Síndic és el resultat de l’actuació d’ofici que va obrir a l’octubre del 2015 amb relació a la venda ambulant il·legal al carrer, que tenia el precedent d’una altra actuació oberta pocs mesos abans amb motiu de la mort d’un ‘manter’ a Salou.

Temas

  • COSTA

Comentarios

Lea También