El Síndic veu intolerable la permissivitat amb el 'top manta' i demana contundència

L'informe del Síndic de Greuges inclou els casos concrets de Salou i el Vendrell

19 mayo 2017 20:20 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Síndic de Greuges veu «intolerable» la permissivitat de les administracions amb el top manta perquè «només beneficia els entramats mafiosos que controlen la venda ambulant il·legal» i ha reclamat una «acció contundent» que comporti la sortida de la precarietat dels ‘manters’.

En un informe que ha elaborat el Síndic, Rafael Ribó, sobre el comerç irregular a la via pública, l’anomenat top manta, Ribó defensa que l’actuació policial ha de complementar-se amb un pla paral·lel que garanteixi alternatives laborals o socials per als venedors afectats.

La investigació del defensor ciutadà, que ha abraçat tot Catalunya i ha inclòs els casos concrets de Barcelona, Salou, Sitges, Roses i el Vendrell, critica amb duresa la «inactivitat de les administracions públiques per abordar aquest fenomen», que qualifica de «més pròxim als entramats mafiosos que a la pobresa dels més vulnerables».

El Síndic recomana «una acció curosa i decidida contra les organitzacions que importen i controlen les logístiques de distribució de productes falsificats» i una intervenció coordinada de l’Administració tributària i les forces de seguretat de la Generalitat i estatal.

Segons el Síndic, les principals víctimes del top manta són els venedors o ‘manters’ i el fet que les autoritats «mirin cap a un altre costat» els perjudica més que els beneficia.

Per això recomana abordar aquest fenomen «de manera integral i incloure mesures que suposin una alternativa legal i millorada a la feina que han de fer actualment per guanyar-se la vida». Això significa, en el seu cas, «proporcionar-los allotjament, formació ocupacional i prendre mesures per regularitzar la situació administrativa d’aquells que ho requereixin».

En el marc d’aquesta investigació, el Síndic va decidir reunir ahir les parts implicades per concretar i proposar al govern català «solucions factibles» perquè aquest les executi. Van ser convidats a la reunió representants de les entitats socials i dels gremis de comerciants, els membres de diverses associacions afectades i alguns responsables de l’administració i de les entitats municipalistes.

L’objectiu, segons el Síndic, és analitzar conjuntament sortides per a les persones que s’han vist en la necessitat de subsistir econòmicament amb aquesta pràctica il·legal.

L’informe del Síndic és el resultat de l’actuació d’ofici que va obrir a l’octubre del 2015 amb relació a la venda ambulant il·legal al carrer, que tenia el precedent d’una altra actuació oberta pocs mesos abans amb motiu de la mort d’un ‘manter’ a Salou.

Comentarios
Multimedia Diari