El Sopar dels Barbuts del Vendrell arriba a la 27a edició

La idea d’organitzar aquest sopar de barbuts va sorgir l’any 1994 quan un grup d’amics, que tots duien barba, van decidir retre homenatge al fet de portar pèl a la cara, i van decidir dedicar-li un dia

11 enero 2020 19:20 | Actualizado a 11 enero 2020 19:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La setmana dels barbuts és la setmana que compren els dies 13, 15, 16 i 17 de gener, fins al dia 22. Aquesta setmana rep aquesta denominació ja que els sants que són representats en aquests dies, tots porten barba llarga i espesa. Els sants més representatius són sant Hilari, sant Pau ermità i sant Maur, sant Antoni Abat, sant Fructuós, el dia 21, i sant Vicenç, el dia 22.

Aquesta setmana també és coneguda per, segons la creença antiga, ser la setmana més freda de l’any. En molts pobles i regions de Catalunya se celebra aquesta setmana, com és el cas del Vendrell, amb el Sopar de Barbuts.

La idea d’organitzar aquest sopar va sorgir l’any 1994 quan un grup d’amics, que tots duien barba, van decidir retre homenatge al fet de portar pèl a la cara, i van decidir dedicar-li un dia.

Enguany, concretament el dia 20 de gener, se celebra la 27a edició d’aquest sopar.

L’Eduard Vidal, membre de la nova comissió organitzadora del sopar, ha detallat les condicions per poder assistir-hi. «Simplement tenir pèl a la cara, una barba a trets generals». Al contrari d’altres formats similars, en el Sopar de Barbuts de Vendrell no cal tenir una barba densa, poblada i treballada, sinó que amb portar barba el dia del sopar, n’hi ha prou. Perquè, comenta l’Eduard que «sempre hem intentat defugir dels concursos de barbes. Totes les barbes són barbes, i no a tothom li pot créixer de la mateixa manera, densa i llarga. Nosaltres admetem qualsevol mena de barba, sempre que es vegi que hi ha hagut el propòsit de deixar-se-la, que no siguin quatre pèls per no haver-se afaitat. Portar barba és un estil de vida». Tot i això, des de la comissió aclareixen que portar només bigoti sí que està prohibit.

Un sopar amb trets vendrellencs

En aquest sopar hi ha certs aspectes, certes «normes no escrites» que compleixen cada any.

La primera és que el Sopar dels Barbuts del Vendrell se celebra, des de fa 27 anys, en un restaurant del Vendrell diferent. No s’ha repetit mai en cap edició anterior, i sempre és secret des del dia del sopar. «Cada vegada costa més trobar llocs, perquè ja són 27 restaurants diferents i cada vegada costa més repetir, i sobretot que no surti del nucli urbà del Vendrell, però de moment, ho estem aconseguint», comenta l’Eduard Vidal

El fet que s’intenti no sortir del nucli urbà és perquè, la segona norma no escrita, és que el sopar és secret. Es fa una convocatòria a la plaça Nova del Vendrell, es reparteix una copa de cava i després es fa una cercavila fins al restaurant triat. Tot això amenitzat per la música dels ‘grallers barbuts’, que com el seu propi nom indica, són un grup de músics que també, tots duen barba.

La tercera norma és que el primer plat sempre és xató, el plat típic del municipi del Vendrell. En canvi el segon plat també varia cada any i mai se sap fins al mateix dia.

Per últim, després del sopar es regala a tots els assistents una litografia recordatòria, realitzada per un artista o pintor que, una vegada més, tampoc ha repetit en les 27 edicions. Artistes de renom com Pilarín Bayés han dibuixat el recordatori d’aquest sopar en edicions anteriors.

Un sopar obert a tothom

Hom pot pensar que el Sopar dels Barbuts del Vendrell sigui un sopar discriminatori, per homes, pel fet de ser un sopar per persones amb barba, però no és pas així. Des de la comissió organitzadora mai s’ha negat l’assistència a cap dona, sinó que simplement, mai s’han trobat amb el cas.

L’Eduard ha manifestat que «a nosaltres ens agradaria molt que hi assistissin dones al sopar, perquè sabem que hi ha dones amb barba, i no volem que se n’avergonyeixin. Si qualsevol dona vol venir al sopar, sempre i quan porti barba, que és l’únic requisit, serà benvinguda».

La 27a edició del Sopar dels Barbuts serà el pròxim 20 de gener a la plaça Nova del Vendrell, a les 20:45h. El restaurant ,òbviament, és secret.

Comentarios
Multimedia Diari