El Vendrell fa protagonista a la gralla

Divendres (20.30) acull un concert amb cinc grups amb l'instrument com a destacat

12 octubre 2017 15:14 | Actualizado a 20 octubre 2017 11:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La primera activitat documentada de la colla de grallers Els Camats és de l’any 1867. Els Camats eren un popular grup de música tradicional del Vendrell que no va dubtar en incloure, potenciar i fer protagonista de les seves actuacions i creacions a les gralles.

Ara fa 150 anys d’aquesta primera acció docimentada d’Els Camats que els ha deixat a la història com de les primeres foramcions que va utilitzar la gralla com a instrument de música popular més enllà de la seva presència a la cultura tradicional catalana.

Avui
Per recordar a Els Camats, però també per mantenir el reconeixement a la gralla, El Vendrell acull avui el Concert de música de gralles que arriba a la seva dotzena edició. És a l’Auditori del Tívoli (escola municipal de música Pau Casals) a partir de les 20.30.

El concert és un reconeixement a la gralla i a les seves participalitats com a instrument protagonista. Per la seva sonoritat i capacitat. Un reconeixement que reivindica l’instrument com a protagonista als escenaris al mateix nivell que d’altres.

Al concert d’avui intervenen els grupos locals Les Gralles del Baix Penedès, Tocats de Canya, Els Mosquits i Els Aixarts. A més i com a grup convidat tocarà Roger.

Al concert d’ente d’altres temes sonaran els tradicionals cuplets com El vestir d’en Pasqual, La Marieta de l’ull viu o la mateixa La font del Xirineu o El còctel de l’amor (Remena nena). De fet el concert també serveix per recordar el centenari del primer cuplet català que va ser La font del Xirineu, de  Rossend Llurba.

Els cuplets eren cançons de temàtica bàsicament popular que es cantàven en un llenguatge molt col·loquial i amb unes melodies i tornades repetitives que els fèien molt fàcils de recordar. Per aquest motiu van arribar a ser molt populars. Aquesta popularitat guanya amb un instrument també tant arrelat a la cultura catalana com és la gralla.

La dotzena edició del Concert de música de gralles és també un recordatori a qui va ser el gran graller vendrellenc Isidre Mercadé i Vidal, conegut com a Isidro Caterí (1864-1942), que va morir ara fa 75 anys.

El concert de gralla del Vendrell és dels més reconeguts al país.

Comentarios
Multimedia Diari