El bestiari de salou tindrà un pop de dos caps

L’Institut Jaume I està dissenyant una figura escollida  per ciutadans salouencs a través d’una votació popular

11 abril 2019 11:54 | Actualizado a 23 abril 2019 21:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Institut Jaume l de Salou ha iniciat un projecte, coordinat per la professora Lídia Perez, en el que també hi participen tres institus de Barcelona, Girona i Lleida, que consisteix en l’elaboració d’una bèstia que tingui una relació amb el municipi dels instituts que la realitzen. Cada institut construeix la seva pròpia, i totes quatre es presentaran el proper 1 de juny. 

El disseny de la bèstia va ser escollit entre tota la ciutadania de Salou que hi volgués participar, on tothom podia aportar la seva idea i posteriorment es va poder votar el model que més agradava.

L’encarregat d’ajudar als alumnes en la construcció de la bèstia és l’Arnau Codina, artesà especialista en l’ofici de la creació i conservació d’imatgeria festiva i bestiari popular, que participa activament durant les sessions de construcció, i aporta els coneixements sobre les pràctiques més comunes en l’elaboració de figures. En el cas de la bèstia de Salou, s’utilitzen tècniques i material que s’utilitza a les falles de València.

Els alumnes estan construint un pop que consta d’una base principal formada per tentacles al seu voltant i dos caps molt diferents entre ells, que simbolitzen les dues estacions del municipi, primavera-estiu, la temporada alta i quan tots els establiments es troben oberts i, tardor-hivern, la temporada baixa, durant la que Salou es troba buida en alguns espais.

Són molt diverses les tasques que s’han de realitzar per donar-li forma a la figura, entre les quals consten diferents activitats artístiques. Aquestes activitats es duen a terme per grups d’entre 3 i 5 persones; s’encarreguen d’una activitat concreta mentrestant que els altres companys, organitzats en grups iguals, realitzen activitats paral·leles, sempre amb la mateixa finalitat.

Treball en equip

El professor Tomàs Pallarès va comentar que tant els alumnes com els professors encarregats de donar forma al projecte es mostren molt satisfets amb el taller, ja que els permet treballar en equip i fomenta la cooperació entre els alumnes.

‘Treu la teva Bèstia’ és una iniciativa que proposa un taller cooperatiu d’escultura comunitària com a eina per a la cohesió i la inclusió social. 
Per primer cop es durà a terme aquest projecte, el qual permetrà consolidar les bases per a la creació i consolidació d’un nou model de taller cooperatiu, i que es podria aplicar en un futur a altres centres educatius.

En aquest taller hi participen quatre instituts de les quatre diferents províncies de Catalunya; l’Institut Jaume I de Salou, el Castell dels Templers de Lleida, el Severo Ochoa d’Esplugues de Llobregat (Barcelona) i el Salvador Espriu de Salt (Girona).

Aquesta iniciativa ha estat concebuda per Coopgros, una cooperativa que es dedica a la creació i construcció, muntatge i desmuntatge de tota mena de construccions efímeres com: cavalcades de reis, escenografies, cultura popular, etc.

El projecte ha estat presentada a les subvencions per a projectes singulars, la xarxa d’ateneus cooperatius i projectes aracoop, per al foment de l’economia social i el cooperativisme; de manera conjunta, per Coopgros i l’Associació Antropologies. La Comissió Europea també hi destina subvencions, gestionades des del govern central.

A priori aquest és un projecte que es durà a terme solament aquest any, però des de l’organització veurien amb bons ulls que es poguessin realitzar més edicions per a seguir promovent els valors d’aquest.

Comentarios
Multimedia Diari