El campanar centenari de Jujol

arquitectura | Una exposició a la casa de cultura Cal Cabaler fa una pinzellada per l’obra d’aquest artista modernista Creixell prepara actes per commemorar la construcció de la torre de l’església de Sant Jaume. Un llamp caigut l’any 1959 va danyar la cúpula i es va retirar el penell de ferro. Fa 5 anys es va restaurar

19 mayo 2017 15:43 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El campanar de l’església de Sant Jaume de Creixell és del segle XVIII i el temple del XVI. Ara fa cent anys, l’arquitecte Josep M. Jujol hi va afegir un cimbori que ha estat afectat pel pas del temps, i que ni tan sols es va executar de manera completa, doncs hi faltava l’escultura de ferro.

La principal intervenció del projecte era recuperar el penell que coronava el campanar i que presentava les figures d’un lleó i una creu. Aquesta peça es va retirar l’any 1959 després de ser afectada per un llamp, i tot i que la figura de la bèstia es conserva encara a la parròquia, la creu es va perdre.

La intervenció que es va dur a terme ara fa cinc anys incloïa també la reconstrucció de la coberta superior del cimbori, la recuperació de la geometria original als murs perimetrals i l’eliminació del revestiment actual en aquests murs i als arcs principals, que es deixaran amb maó a la vista.

El 28 de març de 2012 es va col·locar el penell i des d’aleshores el projecte de Jujol ha recuperat l’esplendor que un llamp a mitjan segle XX havia truncat.


Esbossos del 1916
Els primers esbossos del coronament del campanar de Creixell daten de 1916 tot i que el projecte definitiu és del 1917. El coronament se sosté per uns arts metàl·lics construïts a la serralleria Almenara de Tarragona revestits al seu temps per maons intercalats amb pedres del terreny sense cap mena de desbastat.

A les cantonades s’erigeixen quatre imatges: Sant Joan de Mata, Sant Domènec de Guzmán, Sant Francesc d’Assís i Sant Lluís rei, tots ells defensors de la doctrina catòlica davant els abigeus (1209-1229). Al capdamunt un penell en forma de lleó servia de parallamps i va ser restituït gràcies a les nombroses col·laboracions de la Fundació Privada Campanar de Jujol, que va presidir l’exalcaldessa Maria Rosa Bertran, i que va comptar, entre d’altres amb una subvenció de la mateixa Diputació.


Celebracions
Des d’aquest mes d’abril fins al novembre, Creixell celebrarà tot un seguit d’actes per commemorar el coronament del campanar de l’església parroquial de Sant Jaume en el seu centenari. El programa ampli i variat està organitzat per la Fundació Privada Campanar de Jujol, l’Arxiu Jujol, el Consell Comarcal del Tarragonès i l’Ajuntament de Creixell.

El principal objectiu de les activitats programades i d’altres que es puguin afegir és donar a conèixer l’obra i la figura de l’arquitecte Josep Maria Jujol «i en especial el coronament del nostre campanar, restaurat l’any 2012 i que s’ha convertit en un emblema del nostre poble», subratlla Francesc Sentís, regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Creixell.

La presentació del programa del centenari es va celebrar fa uns dies a la Casa de Cultura Cal Cabaler, amb la inauguració de l’exposició ‘Jujol, estil propi’, de l’Arxiu Jujol i una conferència de l’arquitecte Roger Miralles, sota el títol «Jujol, arquitecte amb estil propi».

Tal com comenta el regidor Sentís «mensualment es publicarà la data i hora exacta de les properes exposicions i conferències, d’un calendari que podria ser ampliat».

D’aquest mes d’abril destaca, la segona activitat programada per avui de les sessions del cicle de contes «La Jujolina», per apropar la figura i obra de Jujol als més petits, nom que els alumnes de Jujol van posar a la tinta daurada que l’arquitecte feia servir per a retolar els treballs dels seus deixebles, a l’escola d’arquitectura.

Durant tot el mes de maig, els alumnes de cinquè i sisè de l’Escola Les Eres de Creixell coneixeran la tècnica del trencadís de Jujol. Amb el treball d’aquesta tècnica es decorarà la façana i els bancs de la plaça de Vorey, en homenatge al mestre.

Així mateix, els mesos de maig i juny es podrà consultar material bibliogràfic divers sobre Jujol, i recollir els punts de llibre commemoratius que s’aniran publicant durant tot l’any.

Comentarios
Multimedia Diari