El cementiri d’Altafulla estrena un espai de dol per recordar els nadons de mort gestacional i perinatal

L'objectiu és habilitar un racó simbòlic on les famílies puguin anar a recordar els seus infants i, alhora, que aquest espai doni visibilitat a la realitat d’aquest tipus de mort

27 octubre 2020 11:50 | Actualizado a 27 octubre 2020 16:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 15 d’octubre es va commemorar el Dia internacional per a la visibilització de la mort gestacional, perinatal i neonatal, una realitat que, malgrat no ser habitual, és present en força famílies. 

Amb la voluntat d’oferir a aquests nadons i a les seves famílies el reconeixement que es mereixen, l’Ajuntament d’Altafulla ha habilitat un espai de record al cementiri municipal on s’hi ha plantat una olivera i s’hi ha disposat un banc i una forma geomètrica fet amb pedra de riu blanca i travesses de fusta.

Segons les darreres dades del Departament de Salut, 254 nadons van néixer morts l’any 2017 a Catalunya i un centenar no van arribar al mes de vida. És el que es coneix com a mort gestacional, perinatal o neonatal, en funció de si la mort és a partir de la setmana 22 de l’embaràs, en els moments previs o posteriors al part o en el primer mes de vida. Les dades no comptabilitzen les pèrdues que es poden produir en les primeres setmanes de gestació.

En l’actualitat, el dol lligat a l’arribada d’un infant segueix sent un tema tabú a la nostra societat, que fa invisible aquestes famílies i el seu dolor. Amb l'objectiu de revertir aquesta situació, l’Ajuntament d’Altafulla ha creat aquest espai al cementiri municipal dedicat a tots els nadons que han mort al ventre de les seves mares o al cap de poc temps de néixer. 

L'objectiu és habilitar un racó simbòlic on les famílies puguin anar a recordar els seus infants i, alhora, que aquest espai doni visibilitat a la realitat de la mort gestacional, perinatal i neonatal. El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha convidat a les famílies a compartir aquest espai al cementiri municipal aquest dissabte 31 d’octubre a partir de les 11 hores del matí.

Horaris i mesures

El cementiri municipal d’Altafulla està obert en horari especial des del 26 d’octubre fins a l’1 de novembre, de 9 a 18 hores ininterrompudament, amb motiu de la celebració de Tots Sants. 

En aquesta ocasió, s’han pres tot un seguit de mesures per a donar resposta a l’actual situació de crisi sanitària per la Covid-19 i evitar aglomeracions.

D’aquesta manera, l’entrada al cementiri es farà per la porta principal i la sortida per la porta lateral propera al col·legi El Roquissar. A l’entrada, es disposarà gel hidroalcohòlic per a tots els visitants.

L’Ajuntament d’Altafulla recomana a la ciutadania que avanci les visites de neteja i dipositi les flors abans del dia 1 de novembre per reduir les concentracions de persones. 

Així, es demana reduir les visites en grups, evitar aglomeracions i mantenir les distàncies físiques interpersonals de seguretat amb un mínim d’un metre i mig. 

Les persones podran dipositar flors als nínxols mantenint les mesures d’higiene i respectant sempre la distància interpersonal entre no convivents.

L’ús de mascareta és obligatori, no es pot menjar ni beure en tot el recinte, i s’aconsella als usuaris limitar el temps d’estada al cementiri i també limitar l’ús de bancs i seients que hi pugui haver.

Comentarios
Multimedia Diari