El foc del Vendrell, a punt per la Capitalitat Catalana

La Comissió de Foc del Vendrell ha creat un vídeo que genera sensacions, per promocionar el foc del municipi de cara a la Capitalitat de la Cultura Catalana 2020

01 diciembre 2019 10:50 | Actualizado a 03 diciembre 2019 19:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Vendrell serà la Capital de la Cultura Catalana l’any 2020. Aquesta capitalitat és atorgada a les ciutats catalanes amb una forta manifestació cultural, o unes tradicions representatives del patrimoni català.

Per una ciutat o vil·la ser Capital de la Cultura Catalana és un gran reconeixement, però també implica molta feina, ja que durant tot un any s’organitzen activitats de tota mena a la localitat, de temàtica cultural, i amb la intenció de difondre l’ús de la llengua i cultura catalanes. Els habitants del Vendrell ja fa un any que treballen per la capital 2020, i un dels elements que es destacarà més, com no podia ser d’altra manera, és el foc.

El Vendrell és la vil·la amb més dracs i colles de foc per càpita de tot Catalunya, després de Barcelona, i probablement de tot el món. I és que aquesta ciutat petita, que no arriba als 40000 habitants, compta amb 9 dracs, un drac infantil, i dues colles de diables, una infantil i una adulta. En total són 12. És per això que per poder gestionar aquesta quantitat de colles i dracs, es va crear, als anys 90, la Comissió de Foc.

L’entitat va néixer de la mà de la Regidora de Cultura i Festes d’aquell moment, la Marta Tutusaus. Fins llavors, l’organització de la Cercavila de Foc del Vendrell anava a càrrec de la Comissió de Festes, que organitza tota la Festa Major. Vist el gruix de colles que participaven en el correfoc, que en aquell moment ja eren entre 18 i 20, ja que cada colla pot convidar una altra de fora per a la Cercavila de Foc, es va decidir que seria convenient que els mateixos grups de foc es fessin càrrec de la cercavila, i també serviria per delegar tasques de la Comissió de Festes, que en aquell moment ja eren moltes.

Sis eren els grups de foc que hi havia en aquell moment i actualment són nou. Són aquests: El Caramot i les Puces del Vendrell, El Borinot de Foc del Vendrell, el Ball de Diablons i La Víbria del Vendrell, El Tallot de Foc del Vendrell, La Mulassa Feixuga del Vendrell, El Bou de Foc del Vendrell, El Ball de Diables del Vendrell, El Drac del Vendrell i el Cabrot i el Cabrotet del Vendrell.

Les funcions de la Comissió de Foc són, bàsicament, les d’organitzar i gestionar les sortides que s’esdevenen al Vendrell, que són la Cercavila de Foc per la Festa major, el Firafoc, que se celebra durant la Fira del Vendrell, i els correfocs dels barris marítims del Francàs i Coma-ruga. Per últim, també organitza el Nostrefoc, que és una iniciativa que va sorgir d’alguns membres de la Comissió, i va ser ideat per crear una altra sortida al Vendrell, on els grups de foc es poguessin exposar i informar sobre les seves activitats, com apuntar-se a la colla i promocionar-se, i també fent allò que tant els agrada, que és omplir les places de foc i espurna.

Amb motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2020, la Comissió de Foc està preparant un vídeo documental que parla del foc i de les colles del Vendrell, i la setmana passada es va presentar un primer avançament, un vídeo de menys d’un minut, però que ja ha generat sensacions a les xarxes.

Eduard Sedó, de la productora Atzavara, ha estat l’encarregat de produir aquest vídeo, i ha explicat al Diari com va encarar el projecte. «El Vendrell compta amb una gran peculiaritat pel que fa al món del foc, i és que organitza un dels correfocs més potents pel que fa a bestiari». Segons l’Eduard, la Plaça Vella del Vendrell té una essència especial, perquè allà és on acaba la Cercavila de Foc, i tots els assistents esperen l’arribada de les bèsties i els diables, i es transforma en «el mateix infern».

«És per això que de cara al vídeo vaig voler traslladar tota aquesta eufòria i emoció que es respira a la plaça, on tots els grups fan les millors enceses». I és que, per qui vulgui veure el vídeo, realment és capaç de provocar-te emocions pròpies d’un gran correfoc. En les pròximes setmanes s’aniran publicant diferents fragments, per anar fent obrir boca de cara al vídeo final, que serà presentat l’any que ve, al començar els actes de la Capitalitat.

Comentarios
Multimedia Diari