El jutge del Vendrell traspassa la investigació del 3% a l'Audiència Nacional

 Constata un "greu perjudici a l'economia nacional" i operacions a l'estranger d'empresaris 
 

08 febrero 2018 16:18 | Actualizado a 09 febrero 2018 12:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Jutjat d'Instrucció 1 del Vendrell (Tarragona) ha acordat inhibir-se als jutjats centrals d'instrucció de l'Audiència Nacional de la investigació de les presumptes comissions il·legals del 3% pagades per constructores a CDC a canvi de concessions d'obra pública. 

Aquesta inhibició respon la petició de la Fiscalia Anticorrupció per entendre que la competència correspon a aquest òrgan judicial, donats els delictes que s'investiguen i l'àmbit territorial on s'han comès, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). 

Aquest jutjat investiga l'exdiputat al Parlament i exconseller Germà Gordó, i dos extresorers de CDC, així com a diversos empresaris, per presumptes delictes com a suborn, prevaricació, alteració de preus de concursos públics, malversació de fons públics, fraus i exaccions il·legals, blanqueig de capitals i finançament il·legal de partits polítics. 

Ara l'Audiència Nacional haurà de pronunciar-se respecte a la inhibició i decidir si assumeix la causa, i en el cas de rebutjar-la, es pot plantejar una qüestió de competència davant el Tribunal Suprem. 

En un acte recollit per Europa Press, el jutge Josep Bosch assegura que comparteix els arguments de la Fiscalia per considerar que la competència del cas ha d'assumir-la l'Audiència Nacional, a causa del greu perjudici per a l'economia nacional d'aquest cas per la "generalització de la manipulació de concursos públics", la complexitat de la causa i que hi ha alguns investigats que presumptament van realitzar operacions econòmiques a l'estranger.

OBRES PER 218 MILIONS 
Concretament, sobre el perjudici causat a l'economia nacional, el jutge destaca que el pressupost agregat de les licitacions d'obres i serveis públics sota investigació aconsegueixen els 218 milions d'euros i les donacions a fundacions de l'òrbita de CDC es van elevar a 10,3 milions. 

"L'existència d'aquest tipus de pràctiques col·lusòries de la concurrència de candidats a la contractació pública suposaria un greu perjudici per a l'economia nacional", argumenta l'acte. 

Segons el jutge, la investigació ha destapat una "possible trama de finançament de CDC per mitjà de donacions d'empreses constructores  d'enginyeria que resultarien adjudicatàries d'obres i projectes per entitats sota el seu control polític", com els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Sant Celoni (Barcelona) Torredembarra (Tarragona), Figueres, Olot, Lloret de Mar (Girona), Infraestructures de la Generalitat, Autoritat Portuària de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona. 

A més, el jutge considera que un altre criteri que justificaria enviar el cas a l'Audiència Nacional és la probable comissió a l'estranger d'il·lícits penals d'alguns dels investigats com els empresaris Jordi Soler, Jordi Sumarroca, Sergio Lerma i Francesc Xavier Tauler, ja que en un informe de la Guàrdia Civil es constata el seu "coneixement i voluntat d'utilització de jurisdiccions estrangeres d'escassa o nul·la tributació". 

"S'han pogut apreciar operacions que reuneixen tots els requisits per romandre opaques fiscalment, per la utilització de comptes per no residents en les jurisdiccions d'Andorra, Suïssa i Panamà", i la contractació de fons d'inversió domiciliats a les Illes Verges Britàniques i altres inversions al Perú.

ANDREU VILOCA, "PAPER ESSENCIAL" 
Andreu Viloca presumptament va jugar "un paper essencial" com a tresorer i administrador de CDC i de les seves fundacions, portant un control exhaustiu de les licitacions i adjudicacions d'obra pública, a més de gestionar el pagament de les donacions a les fundacions Catdem i Fòrum. 

Per sostenir aquesta afirmació, el jutge cita la documentació intervinguda a Viloca --a qui li van agafar papers en una trituradora i una agenda, entre d'altres-- i la constatació de reunions amb empresaris i "el pagament de les esmentades donacions en la imminent proximitat de l'adjudicació", entre les quals hi ha les empreses Copisa, Rogasa, Oproler i Teyco. 

El jutge relata que la investigació va arrencar mitjançant una denúncia de la Fiscalia de Tarragona per presumptes irregularitats a l'Ajuntament de Torredembarra pel cobrament de comissions per part de l'exalcalde Daniel Masagué, de l'empresa Teyco. 

Per aprofundir en la investigació, el juliol de 2015 es van ordenar nous registres i es va localitzar un document en el qual es relacionaven obres a diversos ajuntaments amb donacions a fundacions de CDC, per la qual cosa posteriorment es van registrar empreses i la seu del partit llavors liderat per Artur Mas en noves fases investigatives. 

Comentarios
Multimedia Diari